Reviews + Albums
Basement Jaxx - Junto

Basement Jaxx - Junto

22 augustus 2014

Label: Pias
Cat nr:
Stijl: pop / house

Release: 22 augustus 2014

Oordeel: 3/5Basement Jaxx is terug, dat mag je wel zeggen met de release van Junto, hun eerste album in vijf jaar, een klassiek album met ‘ons’ Metropole Orkest niet meegerekend. Dus beter gezegd, Felix Buxton en Simon Ratcliffe zijn weer terug op de dansvloer, maar lijken het heilige vuur slechts af en toe te vinden.

Zitten we überhaupt nog op het duo te wachten? Hun laatste albums waren al wat lastiger te doorgronden, weliswaar aparte R&B met die welbekende latin vibes van ze, maar nooit meer zo catchy als hun housey begindagen toen Red Alert en Romeo de hitlijsten bestormden. Alsof de heren dit ook aanvoelden duiken ze op Junto weer iets meer in de onbezorgde house, heel erg poppy en licht verteerbaar.

Zo is album opener Power To The People een lekkere meezinger, inclusief gospelkoor, die vooral positieve gevoelens moet uitstralen. Basement Jaxx heeft er een hele campagne omheen bedacht die mensen over de wereld moet gaan verbinden –niet bijster origineel, wel leuk om alle fans (die Basement Jaxx werkelijk overal heeft zitten) samen te brengen.

<iframe width="820" height="415" src="//www.youtube.com/embed/U0eS3zC3Jco" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Wat volgt is een zomerse verzameling housetracks, vaak met poppy vocalen (single Never Say Never, We Are Not Alone) of meer R&B gestijld (What’s The News). Pakt leuk uit, energieke songs die zo de radio op kunnen. Wanneer het duo in de jaren 90 duikt met een jacking housetrack als Unicorn, of een combi tussen trap en drum ’n bass met Buffalo is de focus even weg –hier klinkt de boel eerder gedateerd dan leuk retro.

Nee, liever horen we de Jaxx met een freaky disconummer als Summer Dem komen, met het reeds eerder als single verschenen latinfeestje Mermaid Of Salinas of de afsluitende ballad Love Is At Your Side, mooiste moment op Junto. Zo hebben we het duo ooit leren kennen, en dit soort tracks past hen nog altijd het best.

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/140212633&amp;color=ff5500&amp;auto_play=false&amp;hide_related=false&amp;show_comments=true&amp;show_user=true&amp;show_reposts=false"></iframe>

Al klinkt het ook vaak alsof je het eerder hebt gehoord, de Britten weten op Junto in dat opzicht nauwelijks te verrassen. Misschien is het ook wel mooi geweest, hebben Buxton en Ratcliffe nog een keer alle ingrediënten uit de kast gehaald voor een vrolijk slotakkoord, om zich in de toekomst (solo?) op nieuwe geluiden te richten. In dat geval nemen ze met geheven hoofd afscheid, ons achterlatend met een volstrekt uniek oeuvre. Van wegbereiders zijn ze afgegleden naar oude helden, de naam Basement Jaxx blijft echter altijd legendarisch.

Nico van der Plas

Tracks
01. Intro
02. Power To The People
03. Unicorn
04. Never Say Never
05. We Are Not Alone
06. What's The News
07. Summer Dem
08. Buffalo
09. Rock This Road
10. Sneakin' Toronto
11. Something About You
12. Mermaid Of Salinas
13. Love Is At Your Side

Party Tips