Reviews + Albums
Daft Punk - Random Access Memories

Daft Punk - Random Access Memories

17 mei 2013

Label: Columbia / Sony Music
Cat nr: 88883716862
Stijl: pop

Release: 17 mei 2013

Oordeel: 5/5Het is natuurlijk een schandalige mediahype waar de heren van Daft Punk ons de laatste maanden in hebben gestort. Grote vraag die nu heerst is of hun vierde album recht doet aan al die ophef, of dat het vooral een hoop drukte om niets is geweest. Tja, de meningen zijn verdeeld, ik zie Random Access Memories desondanks als een geniale plaat.

Eerst maar eens de kritiek. Het Franse dance-duo zou het niveau van die eerste twee baanbrekende albums Homework ('96) en Discovery ('01) nergens halen. Er zou lauwe disco in de plaats van opwindende elektronica zijn gekomen, bekende Chic-recepten en geen vooruitstrevende dance.

Daar kun je nog een goede boom over opzetten, feit blijft dat Daft Punk ook nu weer iedereen op het verkeerde been heeft gezet. Na het mindere Human After All ('05) en die ook wel teleurstellende Tron-soundtrack had niemand eigenlijk nog een degelijke plaat van de heren verwacht. Dat ze dat nu doen met een onvervalst popalbum zag vooral hun dance-publiek niet aankomen -de teleurstelling dat Daft Punk niet komt met 'een nieuwe definitie van hedendaagse dance' is dan begrijpelijk.

 

Anderzijds is dit een album dat ze simpelweg móesten maken. Daft Punk heeft eind jaren 90 een standaard gezet in de dance, niet alleen met die zogenaamde 'french touch', maar ook wat betreft het gebruik van oude discosamples -het werd daarna door vele gekopieerd.

En belofte maakt schuld. Openingstrack Give Life Back To Music suggereert het al een beetje: tijd om, na al het jatwerk uit het verleden, échte muziek terug te geven. En zo hoor je geen sample voorbijkomen op Random Access Memories, alles wordt live gespeeld terwijl de muziek een duidelijk eerbetoon is aan al die (disco-)helden die het Franse duo schatplichtig is.

Peilers van het album zijn het epische Giorgio By Moroder en het met klassieke disco opgeluisterde kunstwerkje Touch (met de 72-jarige folkzanger Paul Williams!), tracks die de hervonden ambitie en drang naar perfectie bij Daft Punk illusteren.

Maar misschien nog wel indrukwekkender zijn de popsongs op het album, vol catchy hooks en super gelikte productionele tricks. Get Lucky is er een ultiem voorbeeld van, een track die elke popfan wel kan aanhoren -naar het schijnt is het nummer zelfs op de Sky Radio-playlist opgenomen!

Logische volgende single zou het met Julian Casablancas gemaakte Instant Crush zijn, een geheide zomerhit, maar dat geldt ook voor de fijne westcoast pop van Fragments Of Time en het funky Lose Yourself To Dance.

 

Tussendoor leveren de Fransen heerlijke robot romantica met tracks als Within, Beyond en Motherboard, aangevuld met de fantastische electro van Doin'It Right. Vooral die instrumentale nummers zijn heerlijk meanderende luistertracks zoals je die tegenwoordig nog maar weinig op albums tegenkomt.
Enige minpunt is het over de top stuiterende slotstuk Contact, een bombastisch onding dat geen recht doet aan de zwoele sound van de rest van de plaat.

Maar dan heeft Random Access Memories allang haar vijf sterren verdient. Kritiek zal er ongetwijfeld blijven, van teleurgestelde dancefans of mensen die zich teveel door de hype lieten meeslepen. Prik je daar doorheen ontdek je een rijk gekleurde popplaat waarmee Daft Punk op indrukwekkende wijze de cirkel rond maakt. Chapeau.

Nico van der Plas

Tracks  

01. Give Life Back to Music
02. The Game of Love
03. Giorgio by Moroder
04. Within
05. Instant Crush
06. Lose Yourself to Dance
07. Touch
08. Get Lucky
09. Beyond
10. Motherboard
11. Fragments of Time
12. Doin' It Right
13. Contact

Party Tips