Reviews + Partyreports
Dour Festival: een muzikale ontdekkingsreis

Dour Festival: een muzikale ontdekkingsreis

29 juli 2010 Dour Festival: een nog vrij onbekend event in het Zuid-Belgische gelijknamige dorpje Dour. Geen grote namen, en dat zorgde juist voor een muzikale ontdekkingsreis. Dance.nl was uiteraard van de partij tijdens de 22e editie van dit festival dat op 15, 16, 17 en 18 juli plaatsvond.

“Dourreeuuh!”, is het eerste wat gehoord wordt bij betreding van één van de drie campings naast het festivalterrein. En deze kreet zal het hele weekend de meest voorkomende verbale uitdrukking zijn. Het is woensdagmiddag en de camping is al geopend voor de early birds. Helaas regent en onweert het al twee uur lang, waardoor de paden op de camping zijn veranderd in een groot modderbad. De bezoekers proberen er eerst nog omheen te lopen, maar geven dit uiteindelijk op en vervolgen hun weg blootsvoets door de blubber. Dat past dan ook wel weer bij de festivalsfeer – die er op de eerste avond al goed inzit. Hoewel de kwaliteit van de muziekinstallatie in de biertent op camping B niet geweldig is, hebben al heel wat jongeren zich hier verzameld om het op een zuipen te zetten.

De volgende ochtend is iedereen wat brakker dan eigenlijk de bedoeling is. Het festivalterrein gaat pas rond het middaguur open en de barbecues op de camping staan er nog niet. Veel onvoorbereide festivalgangers ontbijten daarom met een baguette de hamburger of frites mayonaise. De zon begint te schijnen en de paden drogen langzaam op. Een stinkende harde zandlaag blijft over, maar daar zeurt niemand over.

Na een vetrijk ontbijt en een snelle gezichtsdouche bij de wasbakken, vertrekt de brakke meute langzaam richting het festivalterrein. Bij de ingang van het terrein doemt een grote markt op met allerlei hippieachtige kleding, zonnebrillen en marihuanaproducten. De organisatie heeft nagedacht over het grote aantal hitsige en dronken mannen en vrouwen dat ’s nachts overal rondloopt: op meerdere plaatsen zijn condooms gratis verkrijgbaar.

In een nog wat brakke stemming wordt als eerste het hoofdpodium The Last Arena aangedaan, waar het New York Ska-Jazz Ensemble optreedt. Dit optreden is echter al snel vergeten bij het zien en horen van het Canadese duo Beast in The Magic Tent. Een ruig electro/rockgeluid – wat door het duo zelf triprock wordt genoemd - knalt uit de speakers; blijkbaar ligt de Belgische grens van het aantal toegestane decibel net wat hoger de Nederlandse. Niet verrassend dus dat er veel mensen met oordopjes rondlopen.

Wax Tailor, een Franse auteur, componist, producer en manager die optreedt in de Dance Hall, zorgt voor een zeer dansbaar en muzikaal repertoire van trip-hop/electro, dat wordt ondersteund door zang en cello. In de tent Club-circuit Marquee staat vervolgens het Berlijnse Moderat (een samenwerking van Mode Selektor en Apparat). Het publiek gaat helemaal los onder het genot van keiharde electrobeats. Dit optreden is het eerste hoogtepunt van Dour 2010.

De vrijdag wordt begonnen met een optreden van La DK Danse, een Belgische groep die experimenteert met dub, rock, hiphop en drum ’n’ bass en vervolgens is het Hypnotic Brass Ensemble aan de beurt. Dit ensemble blijkt een groep van acht broers uit Chicago te zijn, die allen een blaasinstrument bespelen. Ondersteund door drums blazen ze een mooi jazz/hiphopgeluid de tent in. De hilarische metalband Gwar voert tussen de nummers een wat apart toneelstuk op waarbij het publiek wordt bespoten met nepsperma en nepbloed. ’s Avonds valt er house van Shameboy en breakcore van Bong-Ra te beluisteren.

De zaterdag staat in het teken van dubstep en het feest begint pas in de avond. Eerst de rustige reggae van Raggasonic op het hoofdpodium, en later staat hier zo’n beetje de grootste naam van Dour 2010: De La Soul & Rhythm Roots All Stars. Maar, minder bekende muzikanten doen echter niet onder voor deze grote naam.

De dubstep dj’s Starkey en Emalkay warmen het publiek op voor nog meer dubstep van Benga & Skream. Deze laatste artiest zorgde voor wat ergernis bij dubstepliefhebbers, omdat hij als een van de eerste dubstepartiesten veel techno door zijn nummers draait. Uiteindelijk maakt BunZer0, die doorgaat tot in de vroege zondagmorgen, het helemaal goed.

Brother Ali rapt zondagmiddag weldoordachte teksten onder begeleiding van dj Snuggles. Snuggles is er niet alleen om platen te draaien, maar laat ook zijn indrukwekkende beat box-kunsten zien. ’s Avonds breekt de Portugese groep Buraka Som Sistema de tent af met enorm energieke dancehall. Meisjes uit het publiek dansen op het podium en de rest van de tent staat bomvol dansende en zwetende festivalgangers.

De avond wordt afgesloten met de vrij onbekende, maar zeer positief verrassende The Glitch Mob. Dit collectief van vier dj’s uit Los Angeles en San Francisco zorgt voor zware baslijnen met een zeer stevige electro/breakbeat-sound. Zeker de moeite waard!

Maandagochtend wordt iedereen voor de laatste maal gewekt door de bloedhete zon die op de tenten schijnt, en door de Red Bull-dj die doorfeestende mensen in de vroege ochtend gelukkig maakt met techno- en housenummers op de camping.

Een weekend Dour, met ruim 125.000 bezoekers, zes podia en 200 optredens was absoluut een succes! Op het festival was het genieten van de vele muzikale verrassingen (gelukkig geen onaangename verrassingen zoals gestolen paspoorten, portemonnees of zelfs hele tenten – iets waar herhaaldelijk voor gewaarschuwd werd). DOUREEUHHH!

Ticket (incl. camping): € 110,-
Hoogtepunten: Moderat, The Glitch Mob, Buraka Som Sistema, Starkey
Tip: Huur een Festihut (huisje) op het Festidorp

txt Leonie Versteeg
imgs Michiel Aad, Tim Brakefield & DaffyDuke
Party Tips