Reviews + Albums
Egbert - Warm

Egbert - Warm

06 november 2013

Label: Gem Records
Cat nr: GEMCD004
Stijl: techno

Release: 4 november 2013

Oordeel: 4/5“Vaak vind ik techno-sets aan de kille kant, ik mis vaak warmte. Dit album draait juist om de tracks die warmte aan mijn sets geven.” Aldus Egbert, die hiermee de spijker op de kop slaat wanneer we luisteren naar zijn debuutalbum.

Warm is een perfect gekozen titel voor een album dat het vooral zoekt in het melodieuze. Daarnaast vol met warme en zachte klanken, hier en daar wat steviger en donkerder aangezet maar nooit te moeilijk, te kaal, te verwrongen, te onvriendelijk of te duister, want dat is niet des Egberts.

Warm is een heerlijke luchtige afwisseling tussen al het donkere, rauwere en abstractere geweld dat de afgelopen tijd al uit is gebracht in de technohoek en eigenlijk is het alleen jammer dat het nu pas, na de zomer, wordt uitgebracht aangezien een flink aantal tracks op het album niet had misstaan bij een ondergaand zomerzonnetje.

Neem bijvoorbeeld al de openingstrack Fonkel die het gehele album eigenlijk al meteen in een notendop samenvat. Terwijl de straten in Nederland onder water staan door de vele herfstige regenbuien, zie je door deze track de zon toch wel weer denkbeeldig opkomen danwel schijnen. De track is de perfecte verbeelding van warmte; euforisch, ritmisch, veel emotie en gevoel, het klopt helemaal. Ook Hemelpoort is een track die perfect in dit plaatje past, zij het dat Hemelpoort nog net even wat euforischer is dan Fonkel. Een echt heerlijke plaat, en de meest geschikte om bij een groot publiek in de smaak te vallen.

Tracks als Shulgin, Ondergronds en Tegno trekken je gedurende het album soms even de donkere technohoek in, al komt het bij lange niet in de buurt bij onlangs uitgekomen donkere releases als die van pakweg een Marcel Dettmann en een Peter van Hoesen. Warm blijft warm en wordt nergens somber.

Voor de liefhebbers van pure ambient is er zelfs ook nog wat te genieten op dit album al moet je daarvoor wel tot de laatste track Trip wachten, een plaat die je de zon figuurlijk doet zien ondergaan als in een perfecte slotscène. Wat dan nog rest is een glimlach, want dat doet Warm met je. Een fijn en prettig in het gehoor liggend album dus, dat ons met zijn warmte dan maar door de koude en gure winterdagen heen moet gaan helpen.

Colin Kraan

Tracks
01. Fonkel
02. Magic Night
03. Shulgin
04. Hemelpoort
05. Gevoel (Interlude)
06. Naar De Ruimte En Terug
07. Ondergronds             
08. Tegno
09. Leven
10. Machtig
11. Trip

Party Tips