Reviews + Partyreports
Emporium - The Dark Ages

Emporium - The Dark Ages

31 mei 2010 Sinds het 2000 jarig bestaan van de stad Nijmegen organiseert discotheek The Matrixx jaarlijks het Emporium festival op het recreatieterrein De Berendonck in het dorpje Wijchen. In 2010 vond Emporium alweer voor het zesde achtereenvolgende jaar achter elkaar plaats. The Matrixx staat er om bekend Emporium een bepaald thema mee te geven, dit jaar zou alles in het teken van The Dark Ages ofwel de middeleeuwen staan.

Dit jaar duurde het iets langer voordat het feest uitverkocht was. Dit had voornamelijk te maken met de weersverwachtingen. De hele tijd was er slecht weer voorspeld, tot twee dagen voorafgaande aan het feest. De laatste verwachtingen waren dat het overdag mooi zonnig weer zou zijn, maar dat er ’s avonds kans op een buitje was. Deze wat meer positieve voorspelling heeft toch veel mensen over de streep getrokken om uiteindelijk naar Emporium te gaan. Emporium was dan ook op de vrijdag voorafgaande aan het feest uitverkocht.

Bij aankomst gaat het scannen van de kaarten en het fouilleren allemaal heel erg snel. Met een klein half uur zijn we binnen. Het zonnetje schijnt lekker en er was geen wolkje aan de lucht. Allereerst richting de hardcore tent. T-Junction knalt er lekker op los met zijn set. De verschillende area’s staan op ongeveer dezelfde manier opgesteld als altijd, dus een doolhof is het niet.

Om twee uur is het tijd voor iets heel anders dan hardcore: namelijk hip hop. In de hip hop tent genaamd Knights of the Round Table is het de beurt aan de Nijmeegse hip hop groep Zo Moeilijk. Het is er nog niet echt druk, maar ik heb me zeker goed vermaakt bij het optreden van Zo Moeilijk. Naast de bekende nummers doen ze ook wat nieuw werk, wat erg goed in de oren klinkt. Het is de eerste keer dat er hip hop geprogrammeerd staat op Emporium en ik ben benieuwd of The Matrixx deze area volgend jaar weer neerzet.

Terug naar de hardcore tent waar het inmiddels al heel erg druk is. In de tent is het erg warm, maar buiten de tent is het zeer goed te doen. De optredens van Nitrogenetics en de Italiaanse dj’s Tommyknocker en Noize Suppressor krijg je ook buiten goed mee. Vooral de Italiaanse set vind ik erg goed. Het publiek gaat helemaal uit zijn dak.

Hierna besluiten we om ons via The Dark Castle (hardstyle), waar een groot zwart kasteel staat opgesteld en het erg druk is, te begeven naar The Joker’s Playground, de tent met early hardcore. Mental Theo is hier bezig aan zijn set. De laatste keer dat ik hem alleen had horen draaien, dus zonder Charly Lownoise, was tijdens Mindcontroller in Zaandam. Dit optreden vond ik toen erg matig en ik was dan ook benieuwd of Theo het dit keer beter zou doen. Gelukkig is het optreden dit keer wel goed en draait hij alleen early platen. De set maakt mij echt vrolijk, het is en blijft toch de muziek waarmee ik ben opgegroeid. De volgende dj is Paul Elstak, deze hardcore veteraan doet nog altijd zijn ding en het gaat nog steeds niet vervelen. Zijn eigen bekende stijl laat hij ook nu weer horen, en dat wordt gewaardeerd door het publiek.

The Matrixx heeft er weer veel werk van gemaakt. Het is leuk om te zien dat ze echt een tweedeling van het feest hebben gemaakt. De kant van het feest waar ik me voornamelijk begeef, staat in het teken van het zwarte kasteel en de hardere duistere muziek. De andere kant staat in het teken van het witte kasteel met club, electro en house muziek. Natuurlijk ben ik ook hier even gaan kijken. Bij aankomst draait Eric Prydz op het hoofdpodium. De muziek hier is niet echt mijn ding, maar de mensen die er staan gaan helemaal uit hun dak.

Inmiddels regent het al een tijdje, maar we laten ons niet wegpesten. De laatste act in de Tower of Torture is bestemd voor Predator en Outblast. Predator staat altijd garant voor een lekkere set met een flink hoog tempo. De wisselwerking samen met Outblast is deze avond erg goed. Ter afsluiting van deze leuke dag is er ook nog mooi vuurwerk boven het water van de Berendonck.

Emporium was zeker weer een geslaagd feest! Op naar volgend jaar, ik ben benieuwd welk thema er dan weer uit de hoge hoed van The Matrixx komt.

txt Miquelli
img APE Archief
Party Tips