Reviews + Albums
Exium - A Sensible Alternative To Emotion

Exium - A Sensible Alternative To Emotion

03 juni 2013

Label: PoleGroup
Cat nr: POLEGROUP16
Stijl: techno

Release: 3 juni 2013

Oordeel: 4/5Valentín Corujo en Héctor Sandoval, beter bekend als het Spaanse technoduo Exium, laten met A Sensible Alternative to Emotion (hun tweede album) zien dat ze na ruim tien jaar produceren echt volwassen artiesten zijn geworden.

Waar hun eerdere werk stevig van aard was en voornamelijk clubtracks omvatte, geven ze met deze release hun andere kant prijs. De scherpe rauwe randjes zijn er wat van af en het tempo op het album ligt een stuk lager dan voorheen. Daar krijgt de luisteraar veel meer gevoel en, zoals de titel al verklapt, emotie voor terug.

Dronid is een heerlijke openingstrack die niet alleen lekker weg luistert maar door menig dj en radiohost als intro voor zijn of haar set of radioshow gebruikt kan worden. Absolute Magnitude, Biosh en Nucleod zijn daarentegen wel weer meer voor de club geschikt, maar komen vriendelijker over dan het eerdere werk dat we van de heren kennen van Roots of Time. Het zijn daarnaast ook tracks waar je aan afluistert dat er meer creativiteit en hersenspinsels aan vooraf zijn gegaan, met name Biosh lijkt eeuwig door te gaan alsof je een ruimtereis aan het maken bent; pure sciene-fiction.

 

Cimmerian Trail gaat heel diep. Duisternis, licht, water, vuur, je kunt het allemaal terughoren in deze track waarin verschillende ambiances en emoties elkaar afwisselen maar geen enkel element uiteindelijk de boventoon voert. Eentje voor de innerlijke mens.

Novakron gaat wellicht nog wat verder met een hoger gehalte aan science-fiction en gebroken abstracte ritmes, waarna Nucleoid en The 12th Planet ons daarna weer op aarde terugzetten met een duidelijke ritmische opbouw, de terugkeer van een oude vertrouwde technobeat en veel Detroit-invloeden.  

Exium kan trots zijn. Meer dan ooit is er aandacht besteed aan details en dat betaalt zich terug in een heerlijk divers album, waarmee je jezelf even helemaal aan de dagelijkse sleur kan onttrekken in een reis door het universum. Petje af.

De Zilveren Vos

Tracks

A1. Dronid
A2. Massless Particle
A3. Parallel Computing
B1. Absolute Magnitude
B2. Biosh
B3. Dagma
C1. Cimmerian Trail
C2. Novakron
D1. Nucleod
D2. The 12th Planet

 

 

Party Tips