Reviews + Partyreports
Faithless zegt thank you and goodbye

Faithless zegt thank you and goodbye

28 maart 2011 ‘The end of an era,’ zo zou je het kunnen noemen: Faithless heeft afgelopen vrijdag het laatste concert in Nederland gegeven. Het Klokgebouw van Eindhoven trilt nu nog na op zijn grondvesten… Maar wat wil je ook, met onverwoestbare klassiekers als God is a DJ, Salva Mea, I Want More en We Come 1?

''Na vijftien jaar en zes albums hebben we ons collectieve punt wel gemaakt. Het is tijd om dit boek te sluiten en terug te gaan naar de bibliotheek'', zo luidde begin maart de verklaring van Maxwell Alexander Fraser, beter bekend als Maxi Jazz, de leadzanger van Faithless. De Britse band brak in 1995 internationaal door met hun debuutsingle Salva Mea, ook wel Save Me genoemd. Binnen een mum van tijd werden er meer dan een miljoen exemplaren van deze plaat verkocht. Iets wat Maxi Jazz, toetsenist Sister Bliss en producer Rollo Armstrong toch niet echt hadden verwacht…

Een nieuw tijdperk voor de wereldwijde dance muziek werd een feit. Na ruim anderhalf decennium en 26 hitsingles vinden Maxi Jazz en zijn kompanen het dus mooi geweest. Een mokerslag voor al de trouwe Nederlandse fans, want vooral in ons kikkerlandje is de Britse band al die jaren enorm populair geweest. Dat zag je niet alleen terug in de kaartverkoop voor de concerten in het Martiniplaza te Groningen van afgelopen donderdag en het Klokgebouw te Eindhoven de dag erna, maar ook in het diverse publiek dat erop afkwam.

Jonge, alternatieve lui naast een groepje grijze professoren, die op hun beurt weer uitkijken op een stel meiden met hun moeders. En allemaal gaan ze los op de aanstekelijke beats van de dance klassiekers die Faithless hen voor de állerlaatste keer live voorschotelt.
De band zelf heeft er vanaf de eerste seconde, op zijn zachtst gezegd, zichtbaar veel zin in om in het Klokgebouw hun fans te geven wat ze verdienen na al die jaren trouwe steun. Maxi Jazz staat, zoals we hem kennen, met weer evenveel passie op het podium en springt zelf even energiek mee op het ritme van de muziek. Sister Bliss geniet achter haar keyboard van de energie die het publiek op haar overbrengt, ze maakt zelfs verschillende keren een diepe buiging voor alle bezoekers.
De rest van de band, bestaande uit één gitarist, een bassist en een drummer, vervolmaken de avond die in de boeken gaat als hoe een afscheidsconcert behoort te zijn. De band geeft zich helemaal, het concert zit hierdoor vol adrenaline vanaf het begin tot de allerlaatste klank en hierdoor ontstaat er een mooie interactie met het publiek dat al snel in pure extase raakt.

Gastvocalist Harry Collier zorgt bovendien voor een aangename mix tussen opzwepende dance nummers en rustigere, loungeachtige muziek, waardoor iedereen telkens weer op adem kan komen en zich kan klaarmaken voor een nieuwe Faithless-klassieker.

De avond wordt in ieder geval besloten met, hoe kan het ook anders, het nummer We come 1. En natuurlijk moet wederom iedereen één vinger in de lucht steken als Maxi Jazz ‘one’ zingt. Dit is een ritueel geworden: bij ieder concert of optreden van Faithless wordt al jaren afgesloten met deze onsterfelijke hitsingle waarbij het haast niemand lukt om met de benen op de grond te blijven staan… Nadat Maxi Jazz eerder al zijn witte shirt had uitgetrokken en in het publiek had geslingerd, weet hij in zijn blote, gespierde bast, voor de állerlaatste keer, met Sister Bliss aan zijn zijde, alle aanwezige fans mee te voeren naar een paradijselijke wereld waarin men er voor elkaar altijd zal zijn.

En dat laatste is wel nodig nu Faithless Nederland vaarwel heeft gezegd. Men moet elkaar steunen en de muziek levende houden, dat was de boodschap van hun predikant, also known as: Maxi Jazz…

Kortom, een gemiste kans voor eenieder die er graag bij had willen zijn en zich nu achter zijn oren krabt…. Op vrijdag 8 april geeft de band hun laatste concert van hun afscheidstournee in de Brixton Academy in Londen, de show zal wereldwijd live te volgen zijn via satelliet in diverse bioscopen. Daarna zal Faithless nog te zien zijn tijdens Indian Summer op zaterdag 18 juni en het Belgische festival Tomorrowland op vrijdag 22 juli. Voor ieders dus nog wat wils, maar wees er vroeg bij!

txt Fabienne Robben
img Thomas Roedolf
Party Tips