Reviews + Partyreports
Flying Lotus bezweert Melkweg met Jazz 2.0

Flying Lotus bezweert Melkweg met Jazz 2.0

22 oktober 2010 De Max werd donderdag 21 oktober volledig op zijn kop gezet door één man uit Los Angeles: Flying Lotus. Een meeslepende, zinderende, genrehoppende achtbaan die van begin tot eind boeide. Mede dankzij het ontketende enthousiasme van de 26-jarige geniale laptopper.

“Tziga-papa-padaba-padaa, tziga-papa-padaba-padaa.” Flying Lotus scat zichzelf de vierde toegift (Do The Astral Plane) in en het publiek raakt voor de zoveelste keer in extase op deze vroege avond in de Max. Het is een van de meest toegankelijke tracks van FlyLo’s meesterwerk Cosmogramma dat begin 2010 uitgebracht werd. Geen muziek voor mietjes. Steven Ellison, want zo heet-ie echt, klinkt als de tune van Super Mario op stroperige steroïdenbeats en ruilt Afrikaanse oerwoudtrommels net zo makkelijk in voor druggy J Dilla-producties of de harp van tante Alice Coltrane. En dat allemaal tegelijk.

Zelf geniet FlyLo misschien nog wel het meest van zijn show. Zonder koptelefoon en mét de nodige biertjes zet hij een soepele set neer waarin hij vaak in verrukking met het hoofd in z’n nek richting de Melkweg staart. Een verademing vergeleken bij de vaak contactgestoorde dj’s die anderhalf uur lang naar hun laptop staren. Miljaar! Genieten alsof je leven ervan af hangt. Heerlijk, vooral zodra er hemelse trompet- en saxofoonzwemen door de muziek sijpelen. Dit is pure jazz, maar dan in het digitale tijdperk. Zeg maar gerust Jazz 2.0.

De visuals op het grote scherm werken al even bezwerend. Er is geen touw aan de snel flikkerende beelden vast te knopen, maar ze versterken de genrehoppende muziek. Dubstep, techno, house, r&b, drum n’ bass, jazz, IDM en ga zo maar door.

Ook Idioteque van Radiohead komt voorbij. Tussen Thom Yorke en Steven Ellison is sprake van een wederzijdse liefde, de Brit zong de vocalen in op …And The World Laughs With You, een haastige electrosong die ook vanavond gevréten wordt. “I need to know you’re happy…” Nou en of beaamt het hippe volk hartstochtelijk.

Ook zijn tweede album Los Angeles, dat iets meer tegen hiphop aan schurkte, passeert regelmatig de revu. Eens te meer blijkt het publiek niet eenkennig te zijn. Eclectische dansmoves worden ingewisseld voor een traag bouncewerk als Melt! wordt ingezet.
Het enthousiasme van FlyLo werkt aanstekelijk op het publiek, want her en der gaat iemand de lucht in voor een rondje crowdsurfen en één meisje haalt het zelfs in d’r hoofd om het podium te beklimmen om Ellison een zoen te geven.

De podiumbeveiliging ziet het gezapig aan. Er gebeuren geen gekke dingen, behalve dan dat een propvolle Max van voor tot achter en boven op het balkon volledig uit zijn dak gaat. FlyLo weet dan ook van geen ophouden. Echt niet. Hij komt tot vier maal toe terug voor een toegift, terwijl niet veel later de zaal leeg geruimd dient te zijn voor het aansluitende Joost van Bellen-feest Superrauw. Als hij dan toch eindelijk achter zijn decks vandaan gedreven wordt, weet hij zich het publiek in te wurmen.

txt Nick Klaessens
imgs Tomas Delsing (VPRO 3voor12)
Party Tips