Reviews + Singles
Freestylers - The Coming Storm

Freestylers - The Coming Storm

05 april 2013 Label: Rub a Duck
Cat nr:
Stijl: dubstep / drum 'n bass

Release: begin april 2013

Oordeel: 3/5


De Freestylers, ja, die kennen we nog wel! Dat leuke groepje Britten dat in 2004 dik scoorde met Push Up. Viel aardig op die track, met dank aan de toen heersende 2-step hype. En dat terwijl Freestylers al sinds 1996 van die lekker energie breaks-muziek maakte, dit was net een extra duwtje naar het mainstream publiek.

Liefhebbers met een iets beter geheugen weten ook dat Push Up niet de grootste hit van het trio was. In '98 was er al Ruffneck, net zo'n aanstekellijke track die toen juist in het hokje breakbeats werd geplaatst. Tja, zo krijgt elke generatie zijn eigen breaks-stijl en bijbehorende hits.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/P89n75bCUTA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Deze dagen is dat dubstep en uiteraard zijn de Freestylers er ook weer bij. Hun vijfde album is op komst, uitgebracht op Rub A Duck, een sublabel van het Nederlandse Black Hole Recordings. Hier bracht de Britse dance-act eerder ook al wat singles uit, met The Coming Storm nu dus ook een volwaardige langspeler. Naar verluidt wordt het een sterke mix van Freestylers-geluiden, een fusie van dub en jungle, wat je kort door de bocht ook van dubstep kunt zeggen, zoals gebruikelijk met een flinke lijst aan gastvocalisten.

Eerste single is de titeltrack, een met producer Stereo:Type en Brits mc Takura gemaakte 'spring of ik schiet' track. Lekker schakelend tussen stijlen krijg je meteen alle sterke kanten van de Freestylers in één plaat; dubby reggae gaat naar Skrillex-achtige dubstep, door naar een oldschool drum 'n bass groove en weer terug. Feestje gegarandeerd.

Remixen zijn er voor de fanatieke breaks freak. Ed Solo maakt een karakteristieke, razendsnelle drum 'n bass variant, stilstaan is nu zeker geen optie meer. Sound Avtar duikt wat meer in over de top dubstep, je moet er fan van zijn. Het goede nieuws is dat de Freestylers er weer zijn, die gaan deze zomer wel weer voor wat rumoer zorgen.

Hier een mix die de Britten onlangs uitbrachten als opwarmer voor die nieuwe plaat (inclusief oude hits en nieuwe single):

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F66629958&show_artwork=true"></iframe>

Nico van der Plas

Tracks
1. The Coming Storm
2. The Coming Storm (Ed Solo remix)
3. The Coming Storm (Sound Avtar remix)
4. The Coming Storm (radio edit)

Party Tips