Reviews + Albums
Fur Coat - Mind Over Matter

Fur Coat - Mind Over Matter

17 september 2012 Label: Crosstown Rebels
Cat nr: CRMCD019
Stijl: deephouse

Release: 17 september 2012

Oordeel: 3/5


Na sterke debuutalbums van Art Department, Maceo Plex en, eerder dit jaar nog, Amirali, mag je wat verwachten wanneer Crosstown Rebels met wederom een nieuwe artiest komt aanzetten. Het label van Damian Lazarus gaat toch al door een goede fase; de singles vallen precies in het juiste gat tussen deephouse, techno en disco-getinte indie dance, terwijl de albums zorgvuldig worden uitgebracht, niet gehaast en met een duidelijke blik op duurzaamheid.

Eerder genoemde debuutalbums bleken telkens een juiste zet, sindsdien zijn die artiesten uitgegroeid tot ware headliners. Of dat met deze Fur Coat gaat gebeuren is de vraag. Het duo uit Venezuela heeft weliswaar al jarenlange (solo-)ervaring in het productievak, de tracks op Mind Over Matter maken niet meteen eenzelfde indruk.

Nou heeft Lazarus de heren niet voor niets gespot. Fur Coat is vooral erg goed in donkere deephouse met baslijnen die doorschieten tot je knieën. De veelal uit disco en R'n'B geplukte samples en vocalen passen daar uiteraard geweldig bij, maar geven ook het gevoel dat je elke track wel een keer eerder hebt gehoord.

Het met zangeres Mel Blatt geproduceerde Falls Away is een goed voorbeeld. Soulvolle vocaal over een uptempo housegroove en een wiebelige baslijn -je zult er niet stil bij blijven staan. Toch schiet je ook niet uit je stoel als de vermoeidheid reeds is ingeslagen, daarvoor tekenen de Venezolanen net iets teveel braaf binnen de lijntjes.

Naarmate het album vordert ontstaat er wel wat variatie in het geluid van Fur Coat, de rechttoe house van het duo blijft desondanks de rode draad. En die slingert zich langs een redelijk rechte weg. Ja, soms wat hobbelig of slecht verlicht, zijpaden worden nauwelijks genomen. Hoeft geen probleem te zijn, het onheilspellende You And I vertoont met een lekker donkere vocaal en spannende baslijn net weer zo'n rauw randje dat je hier nodig hebt.

Toch mis je andere kleuren; een wisselende context in de vorm van tempowisselingen, catchy melodieën of verrassende vocalen. Uiteindelijk blijft er een plaat over die vooral de dansvloer kan plezieren met kale ritmes, meeslepend als zijn voorgangers wordt Mind Over Matter niet.

Nico van der Plas

Tracks
01. Mind Over Matter (Intro)
02. Those Days
03. Pettit Pillow feat. Rap Lisa
04. She's All Good feat. Big Bully
05. Falls Away feat. Mel Blatt
06. The Man Of The Hour
07. Spirit
08. Going Nowhere feat. Stee Downes
09. Change Resistance
10. You And I feat. Cari Golden
11. Space Ballad feat. Argenis Brito
12. Understand What I Do feat. Big Bully
13. This Is The End
Party Tips