Reviews + Partyreports
Gewaagde liveset Nicolas Jaar scoort goed in Trouw

Gewaagde liveset Nicolas Jaar scoort goed in Trouw

24 januari 2011 Het kon haast geen slechte avond worden. Vorig jaar mei had deephouse-wonderkind Nicolas Jaar al een onuitwisbare indruk achtergelaten op dj Melon's Ratio? in de Trouw, afgelopen zaterdag keerde hij terug naar de Amsterdamse club. Het massaal aanwezige publiek wist dat dit niet fout kon gaan en inderdaad, Jaar voldeed aan alle verwachtingen met een mooie, gevarieerde, maar ook zeer gewaagde liveset.

Het is bij binnenkomst meteen duidelijk dat het woord over Jaar's komst zich ruim heeft verspreid in het Amsterdamse nachtleven. Een overvolle zaal danst ingetogen en verwachtingsvol op de housey platen van Olaf Boswijk. Rondom de dj-booth heeft zich alvast een flinke massa fans ontwikkeld, klaar om de in Amerika vertoevende Chileen in haar armen te sluiten.

En dan te bedenken dat Nicolas Jaar vorig jaar nog gold als grote belofte. Inmiddels heeft de jongeling, ondermeer als één van de grote namen van het Newyorkse label Wolf+Lamb, een paar indrukwekkende releases uitgebracht. De muziek varieert hierbij van lome, downbeat tracks tot zwoele deephouse met jazzy randjes. Ook zijn aanstaande debuutalbum Space Is Only Noise, dat binnenkort (maandag 14 februari) verschijnt, is een exercitie in sfeermuziek -elektronische muziek in meest organische vorm.

Maar hoe vertaalt zich dat naar een overvolle, naar dansmuziek hunkerende club? Om half 2 's nachts geeft Jaar het antwoord in de Trouw, wanneer hij het stokje overneemt van Olaf Boswijk. Diens house-set wordt niet klakkeloos opgevolgd door eenzelfde strakke vierkwartsmaat. Nee, Nicolas Jaar bouwt zijn set subtiel op, met jazzy samples, diepe bassen en uiterst trage beats.
Een kwartier lang houdt hij zo op meesterlijke wijze de spanning erin. De zaal staat zichtbaar op springen, maar houdt zich in, in de wetenschap dat Jaar op zeker moment het tempo zal opvoeren. Wanneer het bpm op zeker moment wordt opgevoerd en de eerste housebeats uit de diepte opkomen, klinkt het gejuich en begint het dansen -een ware climax.

Tijdens zijn anderhalf uur durende liveset schakelt de Chileen nog meerdere keren tussen verschillende sferen en tempo's. Van dubby deephouse naar jazzy downbeat, waarbij Jaar geregeld zelf piano speelt en vocalen voor zijn rekening neemt. Een aanwinst kun je wel zeggen, want niet alles komt uit de laptop -de term liveset komt zodoende alweer iets meer tot zijn recht vanavond.
Een uniek optreden, kun je wel concluderen. Gewaagd zelfs, je moet het maar durven voor zo'n warmgedraaid publiek ineens de pitch omlaag te schroeven, maar ook uitermate knap om vervolgens anderhalf uur lang de zaal aan je lippen te laten hangen met de meest diepe en vooral eigenzinnige house van dit moment.

Afsluiter en Ratio?-opperhoofd Melon weet na Jaar's set dan ook wat hem te doen staat en slingert onmiddellijk een uptempo techhouse-vibe de zaal in. Nog even twee uurtjes dansen om de nacht te completeren. Precies wat de zaal nodig heeft na die intense atmosfeer die Jaar opriep -wederom een bijzondere avond, wanneer komt hij terug?

txt & imgs Nico van der Plas
Party Tips