Reviews + Partyreports
Ibiza: Closing Weekend

Ibiza: Closing Weekend

28 september 2011

Een van de hoogtepunten van de zomer zijn toch wel de closings op Ibiza. Onze reporter was erbij en concludeerde dat alle reputaties over deze feesten waar zijn.

 

Ibiza is alles waar iedereen zo gepassioneerd over praat en meer. Donderdagnacht, uit de taxi stappend bij het gigantische F*** Me I’m Famous logo voor de Pacha, is het meteen duidelijk dat dit een nacht wordt om niet te vergeten.
Terwijl Afrojack een van de beste sets in tijden geeft, verschijnt David Guetta achter de draaitafels. Terwijl de eerste tonen van Sweat door de speakers beginnen te knallen hebben we nog geen idee dat we de grootste club productie die we ooit gezien hebben zullen gaan meemaken. Guetta dropt The Island remix door AN21, Max Vangelli en Steve Angello: een fijne verassing. Zo ook Steve Aoki en Laidback Luke’s Turbulence, met de niet te missen vocalen van Lil' Jon.

 

Zwevende dans
Op een gegeven moment wordt het publiek door de bouncers uiteengedreven en twee mooi jonge meisjes verschijnen tussen de mensen. Er wordt een grote metalen ring aan een kabel bevestigd en de twee meisjes, niet meer dan een string en tepelstickers dragend, worden omhoog gehesen waar zij aan een van de meest sexy dansen beginnen ooit vertoond. De daarop volgende vijf minuten is de show niet meer van David Guetta, maar van de danseressen van Pacha. Elke telefoon, camera en blik is gericht op het spektakel in het midden van de dansvloer. Niemand heeft nog door dat David Guetta überhaupt in de club aanwezig is.Net nu we denken alles te hebben gezien, gaat het publiek achteruit en maakt plaats voor drie lichtgevende mannen en hun laserguns. Ze schieten rond in het publiek met een mix van rook en lasers tot een van hen aan de kabel wordt bevestigd en in het midden van de club omhoog wordt gehesen. Terwijl Turbulence wordt ingezet, begint hij rond te draaien en in plaats van rook en lasers begint de zaal zich nu te vullen met glitters. Niet alleen hij schiet glitters, maar ook de andere twee mannen op de dansvloer. Plotseling knalt er vuurwerk, niet van het soort dat brandt, maar van het soort dat nog meer glinstering en glitter brengt in de menigte. Dit waren zonder twijfel twee van de meest interessante spektakels in een club ooit.I need a dollar
De volgende dag is het tijd voor nog een nacht in Pacha met de closing van All Gone Pete Tong. Eerst verovert Laidback Luke de stage: zijn mashups en de tracks die hij draait zijn zo uniek dat de enige andere set van hem vergelijkbaar met deze degene is die hij draaide op het Ultra Music Festival in Miami. Zijn mashup van I Need a Dollar van Aloe Blacc en Hey van Diplo is een grote hit. Iemand reikt Laidback Luke een Amerikaanse dollar aan, waarop hij deze in het rond begint te zwaaien met een grote glimlach op zijn gezicht. Het moge duidelijk zijn dat hij van elke seconde van dit moment geniet.

 

Rond half vijf komt Pete Tong op en verassend genoeg verdwijnt het grootste deel van de jonge energieke mensen en blijven de oudjes hangen. De verwachting is nieuwe, nooit gehoorde tracks zoals in zijn BBC Radio 1 show te horen. In plaats daarvan doet Pete Tong’s set denken aan die van John Digweed bij Electric Zoo. Hij gaat terug naar zijn roots en draait een klassieke electro set met geloopte geluidsfragmenten die hij langzaam opbouwt tot verassend euforische drops.

 

De viool god
Op zaterdag beleeft Amnesia de closing van Cierre met Richie Hawtin, Loco Dice en vele anderen. Op een gegeven moment stapt er een man met een drum op het balkon en begint te freestylen op de beat. Een uniek en leuk moment. Maar pas als er een man met een lichtgevende viool hetzelfde balkon betreedt gaat het publiek echt los. Hij speelt de melodieën van een aantal populaire nummers, waarbij de dj de bas, beat en vocals dropt.
De viool god, zoals wij hem inmiddels noemen, maakt de zaal helemaal gek wanneer hij Temper Trap’s Sweet Disposition speelt terwijl hij met zijn hoofd naar achteren over het balkon hangt, het publiek daarmee ondersteboven bekijkend. Zijn mini-set bevat verder nog wat andere populaire nummers zoals Hotel Room Service van Pitbull en Sweat van David Guetta, alvorens hij het balkon onder luid geschreeuw en gejoel van het publiek verlaat.

 

Tetris
Nog in de euforie van deze unieke performances, beginnen de Zombie Kids hun set. Deze twee Spanjaarden zijn, net als Nervo, snel aan het groeien in de wereld van de elektronische dance muziek. Het veruit favoriete onderdeel van hun set is wanneer zij Doctor P’s Tetris inzetten: het voelt bijna als een stroomstoot als zij het alom bekende lieve melodietje van het old school Tetris spel omzetten in een heftige dubstep bas. Deze overgang van house naar de intensiteit van dubstep-geluiden is zo volkomen onverwacht en fijn op hetzelfde moment dat je bijna niet meer weet wat te doen. Het is ook het eerste en enige dubstep nummer gehoord op Ibiza, maar wordt met open armen door ons verwelkomd.

Drie dagen feest op Ibiza heeft ons volledig gesloopt: het kostte nog eens drie dagen om bij te komen van dit weekend. Ibiza-stad is dan ook de grootste partystad op aarde te noemen. Het enige dat in onze ogen een beetje vergelijkbaar is, is Las Vegas. Alhoewel de Space, Privilege en andere clubs niet meer zijn bezocht waren de avonden in Pacha en Amnesia met zekerheid de beste ervaringen in lange tijd te noemen. Als je nog nooit op Ibiza bent geweest: het is extreem aan te raden om volgende zomer een kijkje te nemen. Dance On.


TXT: Christian DiPietrantonio
IMGS: Pacha Ibiza archief

Party Tips