Reviews + Albums
Jamiroquai - Automaton

Jamiroquai - Automaton

31 maart 2017

Label: Virgin EMI Records
Cat nr: 0602557321234
Stijl: Pop / Elektronisch
Releasedatum: 31 maart 2017
Oordeel: 4/5Automaton is Jamiroquai's nieuwste en achtste studioalbum, waarop fans en geïnteresseerden zo'n zes en half jaar hebben moeten wachten, na het uit oktober 2010 stammende Rock Dust Light Star. De titeltrack van het album werd eind januari al uitgebracht en laat een ietwat afwijkend geluid horen. Meer op pop gebaseerd en verder verwijderd van de oorspronkelijke Jamiroquai-sound, welke gebaseerd was op acid-jazz, jazz-dance en funk.

Automaton mag dan wel een grotere pop-injectie hebben gekregen. Het resultaat klinkt prima en doet me enigszins denken aan het fijne werk van Kris Menace, Fred Falke en Alan Braxe. Automaton is niet alleen een aanstekelijke radiotrack, maar laat ook horen dat Jamiroquai zich blijft (door)ontwikkelen. Ik kan me voorstellen dat liefhebbers van de oorspronkelijke sound of afhaken of moeten wennen. Kort na het verschijnen van de single Automaton verscheen nog een single, Cloud 9 genaamd. Cloud 9 klinkt wel onmiskenbaar als Jamiroquai en biedt je een fusie van laten we zeggen You Give Me Something en kenmerken uit de Daft Punk-sound. De warme 80's retrosynthesizers zorgen ervoor dat de track heerlijk in het gehoor ligt.

Met het verschijnen van deze twee singles wist Jamiroquai al voor de albumrelease een stevig fundament te leggen dat je nieuwsgierig maakt naar de rest van het twaalftal. Ook het overige materiaal snijdt grotendeels hout, al zal niet iedere fan van het eerste uur wild enthousiast worden, is onze inschatting. Met name de forse additionele pop-injectie zal niet voor iedereen aanvoelen als een vooruitgang. Toch blijft de oorspronkelijke Jamiroquai identiteit voldoende behouden om te kunnen stellen dat Automaton kwalitatief gezien en qua sound aansluiting vindt bij de laatste Jamiroquai-albums. Voor de fans: Jamiroquai is dit jaar live in Nederland te zien tijdens North Sea Jazz festival op 9 juli en in de Ziggo Dome op 8 november 2017.

Txt: Art-D-Fact

Tracklist:
01. Shake It On
02. Automaton
03. Cloud 9
04. Superfresh
05. Hot Property
06. Something About You
07. Summer Girl
08. Nights Out In The Jungle
09. Dr Buzz
10. We Can Do It
11. Vitamin
12. Carla

Party Tips