Reviews + Albums
Jazzanova - The Remixes 2006-2016

Jazzanova - The Remixes 2006-2016

24 maart 2017

Label: Sonar Kollektiv
Cat nr: SK330CD, SK330LP/illicity
Stijl: Deephouse / Downtempo / Broken Beats / Future Jazz
Releasedatum: 24 maart 2017
Oordeel: 4/5Jazzanova begon ooit als DJ-team in 1995, waarna ze in 1996 hun eerste voetstappen in de wereld van de muziekproductie zetten. Het collectief – oorspronkelijk een zestal: drie DJ’s en drie producers – verwierf eind jaren 90 naam en faam door een reeks van geprezen (sample based) remixes, gekenmerkt door een opvallend warm geluid, die kwalitatief torenhoog uitstaken boven de anonieme middelmaat. Jazzanova werkte destijds binnen het brede veld van downtempo, broken beats, future jazz, soul, funk, disco/boogie en klanken vanuit Latijns-Amerika.

De remixes uit de periode 1997-2000 werden gebundeld tot een release via JCR (Jazzanova Compost Records) en zou een groot succes worden. Een instant classic zelfs, waarop waanzinnige Jazzanova-remixes stonden voor uiteenlopende (high profile) artiesten/formaties als onder andere Koop, Karma, Azymuth, Incognito, 4hero, Ian Pooley en MJ Cole. In de jaren na deze release volgden onder andere Jazzanova’s prima debuutlangspeler In Between (2002), een nieuwe remixbundel The Remixes 2002-2005 (welke slechts in de schaduw mag staan van de The Remixes 1997-2000-bundel) en het geprezen tweede studioalbum Of All The Things (2008) met daarop fijne vocalisten als Ben Westbeech, Paul Randolph en Phonte. In 2012 volgde nog het live album Funkhaus Studio Sessions (als Jazzanova with Band, aangevuld met vocalen van ‘vaste gast’ Paul Randolph), maar sindsdien bracht Jazzanova geen volwaardig nieuw studioalbum meer uit, enkel een aantal singles. De laatste daarvan, het aanstekelijke prijsnummer Now There Is We (met andermaal Paul Randolph on vocals) stamt alweer van februari 2014 – hopelijk een voorproefje dat ook zal landen op het derde studioalbum, waar Jazzanova volgens bronnen momenteel aan werkt en dat nog dit jaar in schappen zou moeten liggen.

Nu is er dus een nieuwe remixbundel beschikbaar in de vorm van The Remixes 2006-2016. De productiviteit wat betreft het vervaardigen van remixes is afgenomen, maar de kwaliteit niet en daar gaat het uiteindelijk om. Jazzanova’s geluid leunt tegenwoordig meer op de (intieme) dansvloertracks met soepele grooves, variërend van verfijnde deephouse tot sounds die flirten met nouveau disco. De tracklist dan: als trouwe volger van Jazzanova zul je ongetwijfeld de meeste bijdragen op deze release al (her)kennen. In dat geval is The Remixes 2006-2016 een fraaie bundeling van remixes (bijvoorbeeld voor de traditionele cd-koper).

Voor de mensen die Jazzanova’s (remix)materiaal niet op de voet volgen staan er de nodige highlights op het muzikale menu. Torenhoge favoriet op de tracklist is wat mij betreft de uit 2009 stammende remix voor Atjazz feat. Dawne B’s Parallels, dat een heerlijke losse, stuwende (deep)houseritmiek combineert met kabbelende gitaarklanken, dreigende synthesizerwolken en via een verfijnde/subtiele opbouw na ruim vijf en halve minuut tot een kolkende climax komt. Nog altijd een verdraaid sterke remix! Ook de remix voor Skybreaks van The Heritage Orchestra uit 2007 is memorabel. Deze remix is overduidelijk in de Belle Et Fou-periode vervaardigd (conceptalbum/compilatie die Jazzanova begin 2007 uitbracht voor de gelijknamige ‘dance theatre music show’ en waarvoor ze zelf een aantal bijzonder fraaie bijdragen verzorgden), want de gelijkenissen qua klank (fusion/soundtrack) zijn onmiskenbaar.

Als derde en laatste willen we de fijne remix voor Furry Phreaks feat. Terra Deva’s All Over The World (in 2007 via Charles Webster’s Miso label verschenen) benoemen. Een creatieve remix met ‘schommelende’ ritmiek die, toevallig of niet, na vijf en halve minuut heerlijk los komt met prachtige keys/stabs en invulling van de harp. Naast genoemde topattracties heeft de tracklist ook nog prima Jazzanova-remixes te bieden voor onder andere Joe Bataan, Spinning Motion en Outlines. Al met al is deze The Remixes 2006-2016-bundel een zeer welkome en nuttige release, maar kan absoluut niet tippen aan de eerder benoemde The Remixes 1997-2000-bundel. Is dat erg? Absoluut niet, want ook deze nieuwe release biedt pure kwaliteit. Iets waar Jazzanova al jaren om bekend staat.

Txt: Art-D-Fact

Tracklist:
01. Spinning Motion - Naze (Jazzanova Remix)
02. Outlines - Listen To The Drums (Jazzanova Remix)
03. Atjazz feat. Dawne B - Parallels (Jazzanova Serial Remix)
04. The Heritage Orchestra - Skybreaks (Jazzanova Remix)
05. Malika Ayane - Dimentica Domani (Jazzanova Remix Dub)
06. Paul Randolph - Believer (Jazzanova Remix)
07. Hugh Masekela - Stimela (Jazzanova Remix)
08. Furry Phreaks with Terra Deva - All Over The World (Jazzanova Mix)
09. Joe Bataan - Ordinary Guy (Jazzanova Rework Extended Version)

Party Tips