Reviews + Albums
Knife Party - Abandon Ship

Knife Party - Abandon Ship

10 november 2014

Label: 
 Earstorm

Cat nr: 
 825646200399

Stijl: EDM

Release: 10 november 2014

Oordeel: 4/5Het debuutalbum van de Australische Rob Swire en Garret McGrillen heeft lang op zich laten wachten. Na de EP’s 100% No Modern Talking in 2011 en Haunted House in 2013 werden er verschillende nummers gereleased, maar de fans moesten nog even wachten voordat de heren met een officieel vervolg kwamen.

Het album Abandon Ship ‘lekte’ drie weken op ITunes voor de officiële datum, en schoot direct omhoog in de Britse, Amerikaanse en Australische hitlijsten. Gezien de inhoud niet verassend, want Abandon Ship bestaat uit een combinatie van festivalbangers, verrassing, humor en een tikje nostalgie.

Deze nostalgie is meteen terug te horen bij introtrack Reconnect, waar de ‘epische’ tekst de luisteraar doet denken aan het nummer Blood Sugar van Pendulum: We come to you, the soul of a proud knight and the trash filled mind of a laser bathed socialite. Let us begin the story now...

Het album bestaat voor een deel uit vuige electro housebangers, waaronder Resistance, 404 en Give It Up. Verrassender is Boss Mode, waar een trapsound te horen is je eerder bij Skrillex dan Knife Party zou verwachten. 

Minstens zo verrassend is EDM Trend Machine (kennen we EDM Death Machine van de Haunted House EP nog?). Nummer vier op de EP neemt een groot deel van de elektronische muziekwereld op de hak, waarbij Swire en McGrillen zichzelf absoluut niet sparen. De track begint deep house-achtig en bouwt op tot een drop die kenmerkend is voor producties van EDM-sterren als Afrojack of Martin Garrix. Na de drop keert de relaxte, zomerse vibe op een opmerkelijk goede manier terug. Het nummer kan gezien worden als commentaar op de luisteraars die een paar jaar geleden vooraan stonden bij alle EDM-festivals, maar nu de ‘underground’ in gaan en de deephouserage volgen. Uiteraard ook een knipoog naar zichzelf, want Knife Party laat merken ook in dit genre een show neer kan zetten.

De kans lijkt echter groter dat Knife Party teruggrijpt naar hun roots bij Pendulum. In Begin Again verwijst Rob Swire al zingend mogelijk naar een nieuwe start met Pendulum. Dit wordt helemaal benadrukt door de drumstepsound die we van de voormalige band kennen.

De veelzijdigheid van de Australiers wordt verderop in het album nog meer benadrukt. Het Swedish House Mafia-achtige D.I.M.H. strooit met gulle hand euforische synths uit over de luisteraar, terwijl Micropenis de rollende vibe heeft van een technoplaat. Met Superstar komt Knife Party juist weer funky uit de hoek.

De titel Abandon Ship is dus niet verkeerd gekozen. Met het ene been in het verleden van Pendulum en de bekende electrohouse die we van Knife Party gewend zijn, met het andere been verkennen Rob Swire en Garreth McGrillen de andere vlakken binnen de elektronische muziek. De grootste vraag waarmee de luisteraar blijft zitten is wat het volgende album te bieden heeft: terug naar de roots, doorgaan volgens hetzelfde stramien, of verder naar andere genres.

Txt: Stef Snakkers

Tracklist:
01. Reconnect
02. Resistance
03. Boss Mode
04. EDM Trend Machine
05. 404
06. Begin Again
07. Give It Up
08. D.I.M.H.
09. Micropenis
10. Superstar
11. Red Dawn
12. Kaleidoscope

Party Tips