Reviews + Albums
Koze - Amygdala

Koze - Amygdala

25 maart 2013 Label: Pampa Records
Cat nr: PAMPACD007
Stijl: indie / deephouse / R&B

Release: 25 maart 2013

Oordeel: 5/5Misschien wel Duitslands meest kleurrijke dj, deze Koze, die vooral uitblinkt in onvoorspelbaarheid. Zijn tracks en remixen zijn doorgaans ruwe diamanten, even geniaal als ze rommelig en humoristisch kunnen zijn. En dat maakt deze Hamburger juist zo opvallend tussen de vele gelikte tracks die deze dagen de tech- en deephouse overspoelen.

Na jaren de meest innovatieve tracks links van de dansvloer te hebben afgeleverd komt Koze nu met zijn eerste album in zeven jaar. En Amygdala, uitgebracht op zijn eigen Pampa Records, belooft heel wat, als je ziet dat er wordt samengewerkt met net zulke eigenzinnige producers als Caribou (in de trippy opener Track ID Anyone?), Apparat (die met zijn vocalen het sferische Nices Wölkchen volledig naar zijn hand zet) en Matthew Dear (hoor 'm croonen op My Plans!).

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UMbNfVIN2Bg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Koze gaat soms pure poëzie (Das Wort, Ich Schreib Dir Ein Buch), dan weer voor abstracte deephouse, spelend met songs, samples en R&B-achtige vibes (Homesick, Magical Boy). Heeft ook te maken met zijn hiphop-achtergrond, Koze zat jaren in een succesvolle Duitse rap-act, het heeft hem een opvallend gevoel voor avontuur gebracht.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kp_6e5fzMpc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dat zorgt ervoor dat Amygdala net zo'n rijk geschakeerde plaat is geworden als 's mans oeuvre. En hoe divers ook, overal voel je iets authentieks, noem het gerust romantiek, dat zijn muziek ver boven de dansvloer doet uitstijgen. Tot de laatste slaapkamer-deun ademt deze plaat een grenzeloze ambitie, dit is Koze's magnum opus en we zullen het weten ook. Geniale plaat.

Nico van der Plas

Tracks
01. Track ID Anyone feat. Caribou
02. Nices Wölkchen feat. Apparat
03. Royal Asscher Cut
04. Magical Boy feat. Matthew Dear
05. Das Wort feat. Dirk Von Lowtzow
06. Homesick feat. Ada
07. La Duquesa
08. Marilyn Whirlwind
09. My Plans feat. Matthew Dear
10. Dont Lose My Mind
11. Amygdala feat. Milosh
12. Ich Schreib’ Dir Ein Buch 2013 feat. Hildegard Knef
13. Nooooo feat. Tomerle & Maiko
Party Tips