Reviews + Partyreports
Magnetic Man verpulvert Paradiso

Magnetic Man verpulvert Paradiso

23 oktober 2010 Vrijdag 22 oktober konden liefhebbers van vette bas eindelijk volop genieten van een avondje dubstep tijdens Oi! Dubstep supergroep Magnetic Man startte zijn albumtoer in een uitverkochte Paradiso. De all-star formatie met Artwork, Skream en Benga stond onlangs al op Lowlands, maar voor de mensen die dat hebben gemist was Oi! dit keer een waardige herkansing.

Magnetic Man geldt als een snelle zwemcursus voor je in het diepe bad springt. Want waar menig dubstep producer steeds vuiger en duisterder muziek probeert te maken, slaat Magnetic Man juist de andere weg in. Hun nieuwste album is een dienblad waar dubstep op zijn gangbaarst geserveerd is. Hits als I Need Air en Perfect Stranger hebben weliswaar een tekort aan bas en agressieve synths, het geeft wel een glimp van waar dubstep naartoe groeit; het grote publiek. En het publiek dat er op afkomt is groot, aangezien er voor de deur zelfs een lange rij ontstond voor de gastenlijst.

De hoofdzaal van de voormalige kerk is propvol. Nadat Piro de mensen goed heeft opgewarmd met niet al te heftige dubstep is het tijd voor de hoofdact. Al snel leren we dat Magnetic Man zichzelf wel heel anders neerzet dan de rest van de dubstep dj’s. De drie Britten staan zij aan zij in een verhoogde kooi op het podium. Hierdoor ontstaat een immense afstand tussen het publiek en de dj’s.
Dit effect wordt extra versterkt door de prachtige visuals afkomstig van de talloze lampjes op de kooi. Direct richting de dj’s kijken kan daarom wel pijn doen aan je ogen. Maar afstand met het publiek of niet, machtig is het wel. Het publiek is totaal bevangen door de gelikte samenwerking van de mannen. De tracks van hun live-set komen rechtstreeks uit hun onlangs uitgebrachte titelloze album. Af en toe wordt er een uitstapje gemaakt naar de tracks van Skream en Benga.

De catchy tracks die gepaard gaan met een uiterst irritante stroboscoop zorgen vanaf de eerste minuut al voor een moshpit. Bij de minst geringste kickdrum of noot barst een wild tumult los en gaat Paradiso massaal uit zijn dak. Als je even niet oppast heb je een elleboogstoot tegen je lichaam.
Ongestoord op de dansvloer staan genieten zit dus niet in, tenzij je de relatief rustige zijflanken opzoekt. Daar kun je vanaf een afstand zien hoe bombastisch de live-set is van deze gasten. Mooi is het moment wanneer het publiek massaal op commando gaat zitten voor de drop van Perfect Stranger en het aanzicht van de vele aanstekers die aangaan in het donker.

De avond wordt zoals altijd afgesloten door Oi!-organisator Gomes, vergezeld met zijn partner Brutuzz. Ondanks dat de helft van de zaal het voorbeeld neemt van Magnetic Man door te vertrekken na hun set, trakteert de rest van het publiek de dj’s op een warm onthaal.
De dj’s trakteren op hun beurt het publiek op een lange set vol rauwe en bekende dubstephits. De bangers volgens elkaar in hoog tempo op en als klap op de vuurpijl komen de mannen van Zwart Licht de dj’s ondersteunen door te fungeren als mc’s. Hadden ze beter niet kunnen doen, want dat werkt alleen maar storend.

Conclusie: dubstep is eindelijk aan het doorbreken in Nederland en zowel Oi! als het ADE mag daar trots op zijn.

txt & imgs Farbod Moghaddam
Party Tips