Reviews + Albums
Major Lazer - Free The Universe

Major Lazer - Free The Universe

16 april 2013

Label: Because Music / Mad Decent
Cat nr:
Stijl: dancehall / reggae / pop

Release: 16 april 2013

Oordeel; 3/5Major Lazer bestond oorspronkelijk uit het (gelegenheids)duo Diplo (Thomas Wesley Pentz) en Switch (Dave Taylor). In 2009 resulteerde dat in het debuutalbum Guns Don't Kill People... Lazers Do. Het geluid van Major Lazer zouden we kunnen omschrijven als een moderne kijk op dancehall, reggae, ragga en gelieerde stromingen. Stomend warme en dansbare muziek dus.

Free The Universe is de werknaam van Major Lazer’s tweede studioalbum. Bij dit tweede album is Switch niet meer betrokken, waardoor Major Lazer logischerwijs alleen nog uit Diplo bestaat. Dan maar een waslijst aan (erg) bekende gasten uitnodigen, moet Diplo gedacht hebben.

Het resultaat is er niet minder om. Free The Universe is weliswaar een album met een fikse commerciële doorklank, maar heeft toch enkele prima tracks te bieden. Het overbekende Get Free (feat. Amber Coffman) is een voorbeeld van Major Lazer’s kwaliteiten – nog altijd een hoogtepunt!

Naast (voormalige) wereldsterren als Wyclef Jean, Bruno Mars en Shaggy, trekken ook diverse Nederlandse ‘gasten’ de aandacht. Zo is The Flexican betrokken bij Major Lazer’s huidige hit Watch Out For This (Bumaye). Een opzwepend staaltje commerciële dancemuziek. Ook Laidback Luke en The Partysquad ‘schitteren’ op de tracklist die boordevol aanstekelijke tracks staat.

Echt spannend of onderscheidend goed wordt het nergens, maar Major Lazer’s muziek is toegankelijk en ligt veelal prettig in het gehoor.

Art-D-Fact

Tracks
01 You’re No Good [ft. Santigold, Vybz Kartel, Danielle Haim & Yasmin]
02 Jet Blue Jet [ft. Leftside, GTA, Razz & Biggy]
03 Get Free [ft. Amber Coffman of Dirty Projectors]
04 Jah No Partial [ft. Flux Pavilion]
05 Wind Up [ft. Elephant Man & Opal]
06 Scare Me [ft. Peaches & Timberlee]
07 Jessica [ft. Ezra Koenig of Vampire Weekend]
08 Watch Out For This (Bumaye) [Ft. Busy Signal, The Flexican & FS Green]
09 Keep Cool [ft. Shaggy & Wynter Gordon]
10 Sweat [ft. Laidback Luke & Ms. Dynamite]
11 Reach for the Stars [ft. Wyclef Jean]
12 Bubble Butt [ft. Bruno Mars, Tyga & Mystic]
13 Mashup the Dance [ft. the Partysquad & Ward 21]
14 Playground [ft. Bugle & Arama]

Party Tips