Reviews + Albums
Marc Romboy & Ken Ishii - Taiyo

Marc Romboy & Ken Ishii - Taiyo

11 februari 2013 Label: Systematic Recordings
Cat nr: SYST00906
Stijl: techno

Release: 8 februari 2013

Oordeel: 3/5Marc Romboy heeft iets met collabs. Op zijn eigen Systematic label gaat hij regelmatig aan de slag met collega-artiesten (onlangs nog met Kink en Rodriguez Jr), twee jaar geleden bracht hij zelfs een compleet album uit met technoproducer Stephen Bodzin. Nu heeft hij misschien wel zijn meest opzienbarende samenwerking, met Japans techno-legende Ken Ishii.

En dat is interessant. Ishii, al sinds de jaren 90 bekend als innovatief producer, die pure Detroit techno samenbracht met volstrekt eigenzinnige, experimentele composities, versus de werklustige Romboy, die eigenlijk alles van deep- en techhouse tot de meer donkere, Frankfurt-gestijlde electro-techno uitbrengt. Taiyo (Japans voor 'zon') klinkt als een logische samensmelting.

Want de heren zoeken diepte, dat blijkt al uit opener Gosa, waar ruimtelijke synths en breaks een klassiek technosfeertje oproepen. Vervolgens reizen de heren langs extatische techno (Seia, Suisei) en meer sferische klanken (Seiun, Der Strand).

De herinnering aan typische 90's (Detroit) techno dringt zich onmiskenbaar op, Ishii en Romboy zoeken overduidelijk de schoonheid in hun (ongetwijfeld) analoge instrumenten. Echt onvergetelijke klassiekers levert het niet op, wel een mooie crossover van toen en nu.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dhgpz6uUnEA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

De (vorig jaar reeds verschenen) titeltrack geldt daarbij als mooiste voorbeeld. Heerlijk zwevende synth pads van Ishii versus de grommende electro uit de Duitse school -Romboy laat zich even kennen. Wat hij op de rest van de plaat trouwens minder doet.
Tja, je kunt slechtere studiopartners treffen. Romboy eert de oude Japanse held zondermeer door niet teveel de makkelijke weg te zoeken en veel ruimte te geven aan Ishii's geluidstapijten. En die blijven altijd het luisteren waard.

Nico van der Plas

Tracks
1. Gosa
2. Seiun
3. Helium
4. Dopplereffekt
5. Suisei
6. Taiyo
7. Der Strand

Party Tips