Reviews + Partyreports
Museumnacht Rotterdam - Populairder dan ooit!

Museumnacht Rotterdam - Populairder dan ooit!

11 maart 2010 Voor de 9e keer maakte de Rotterdamse binnenstad zich op voor de museum nacht, dit keer met het thema XS/XL. Het thema XS/XL houdt in dat het programma niet alleen leuk is voor ouderen, maar ook voor kinderen onder de 12 jaar. Behalve een programma in de diverse musea is er ook genoeg te doen op straat en natuurlijk de museum nacht after parties. Vanaf 8 euro had je al een passe partout waar je de hele avond overal mee naar binnen kon en die je ook korting gaf bij een aantal after parties. Dit jaar was de museum nacht populairder dan ooit en trok het maar liefst 15.000 bezoekers.


De straten van Rotterdam:
De museum nacht speelt zich af in verschillende delen van Rotterdam, maar het bruisende middelpunt is toch wel de Witte de Withstraat. Hier was het dan ook druk en gezellig, met op straat diverse tentoonstellingen van kunstenaars en natuurlijk een hele rits aan leuke kroegjes. Wie geen zin had om een museum in te stappen, kon hier werken aan zijn sociale netwerk of lekker bijkletsen met bekenden. Verder waren er verschillende buiten activiteiten, zo werd op het plein voor het Natuurhistorisch Museum met een live videoverbinding het snijwerk van een preparateur (om dieren op te zetten) tot in het kleinste detail in beeld gebracht. Wie hier geen sterke maag voor had, maar wel honger kon terecht op het Westelijk Handelsterrein. Hier werd een ode gebracht aan het kleine genieten (denk aan boterhammen met hagelslag/chocoladevlokken/muisjes) en waar je niet alleen dingen zag maar ook kon proeven en luisteren naar gedichten. Wie even opzoek was naar een rustpuntje in al deze drukte kon terecht op het Schouwburgplein, waar de Soundpiece stond. Hier liet kunstenaar Fred Pelon je meevoere met boeddhistische mantra's en dit was echt heel leuk, ook voor degene die niet zo spiritueel zijn aangelegd.

Museum pakken:
Er waren 45 musea die een programma hadden opgesteld voor de museum nacht. Nou is het onmogelijk om ze allemaal in één avond te gaan bekijken en daarom waren er ook leuke routes opgesteld. Zo was er een “klein maar fijn” route van een uur, waarin 2x werd gestopt bij een kunstobject en het eind punt was Witte de Withstraat . De “groot en met de boot” toer was een toer van 2uur en deze stond in het teken van de V.O.C. Geschiedenis van Rotterdam en nam je mee door het historisch Delfshaven. Toch liever wat meer actie? De “rollend door de nacht met de step around” was de langste tour op een super hippe Kickbike. Hierbij werd gestopt bij bijzondere passie volle gebeurtenissen in de stad.

Zelf hou ik niet zo van routes, omdat ik namelijk altijd impulsief afwijk van mijn plan en daarom ben ik zelf naar een paar dingen geweest. Ik begon bij Montie & de avondkapper, die omgetoverd was tot een audio kapper. Hierbij was de schaar aangesloten op een audioinstallatie en terwijl mensen geknipt werden, werd er dus ook muziek geproduceerd. Verder was er begeleiding bij door een keyboard. Verder kon elke bezoeker een stukje op een papiertje schrijven, wat in een envelopje werd gedaan met een plukje haar erbij. Deze komen volgende week overal door de stad te hangen op lantarenpalen. Erg leuk idee en ook erg creatief!

Bij het Centrum Beeldende Kunst was een optreden van een band en ook de mogelijkheid tot het ruilen van je oude kleding tegen kleding van iemand anders. Er was een relax hoek, waar je heerlijk kon uitrusten van al je belevenissen en natuurlijk lekker borrelen. Nadat ik lekker was uitgerust en ook mijn vochtbalans weer goed op peil had gebracht, ging ik verder naar de Foto Academie. Hier was het thema de Japanse Lolita. Er was een workshop manga tekenen en er waren meiden die werden opgemaakt en verkleed als Lolita.

Museum after party:
Nadat ik het allemaal maar wat gezien had met al de kunst en cultuur en ook de kroegen me de strot uitkwamen besloot ik dat het tijd werd voor wat actie. Daarvoor ging ik naar De Unie waar Pop on Acid, Woei soundsystem ft. Flink, Jeff solo en Nino & Frankie zorgden voor een mix van electro, funk en techno. Het was hier erg gezellig, maar ook de Watt had een leuke after party georganiseerd door Sound Architecture. Voor de helft van de prijs en je passe-partout kon je tot in de late uurtjes nog doorgaan op opslepende beats van Joachim & Dimzen, Anthony Collins en Dop live bij. Er werd lekker gedraaid, zeker door Dop, alleen viel het aantal mensen wat tegen.

txt Stephanie Popping
img Bas Czerwinski
Party Tips