Reviews + Albums
Paul Hazendonk - Adapt

Paul Hazendonk - Adapt

08 april 2014

Label: Manual Music
Cat nr: MANCD011
Stijl: house / pop

Release: 7 april 2014

Oordeel: 4/5Paul Hazendonk bouwt al een tijdje aan iets groots. De Rotterdamse dj, ooit bekend geworden als resident van Las Palmas en Asta, heeft met zijn in 2005 gestarte label Manual Music inmiddels al veel kwalitatieve techno en house de wereld ingeslingerd. Nu is het eindelijk de beurt aan hem zelf, en Adapt is eigenlijk precies de debuutplaat geworden die we hoopten van hem te horen.

Wat er de laatste tijd op Manual gebeurde was al een beetje een voorbode. Na zo’n 100 releases van ondermeer Applescal, Qbical, Arjuna Schiks, Guy J, Avus, Eelke Kleijn en vele anderen ging Hazendonks label steeds dieper; van eigenzinnige techno en elektronica naar diepe house en soms zelfs pop. Het vorig jaar verschenen album van Deens singer-songwriter Alice Rose is er een goed voorbeeld van: mooie, etherische popsongs die makkelijk onder je huid kruipen.

Op zijn langverwachte debuutalbum doet Paul Hazendonk min of meer hetzelfde. Adapt is een verzameling songs en subtiele dancetracks, waar verschillende collabs het geheel extra lading geven. Zo klinkt Alice Rose helemaal op haar plek in de mooie openingstrack In The Dark, waarna er een paar lekker dromerige (deep)housetracks volgen, waar piano en zwoele, soms jazzy soundscapes domineren.

Ultieme luistermuziek, met dank aan co-producer Noraj Cue, die een grote bijdrage levert aan de melancholieke sound van Adapt. Maar Hazendonk durft ook gas te geven, tracks als Urban Suitcase, Ugly Smacker (een éénmalige terugkeer van duo Furr & Hazendonk) en Primate laten goed horen waar de Rotterdammer óók voor staat, energieke techhouse die altijd net genoeg vaart en gekke invallen kent om niet te gaan vervelen.

En dan zijn er ook nog sleuteltracks als Never Written, fijne deephouse met word poet Lazarusman, en Canyon, een gloedvolle, beatloze song met glansrol voor Kosheen-zangeres Sian Evans. Hier hoor je Paul Hazendonk als producer met een oor voor detail, ongetwijfeld lessen die hij heeft geleerd in zijn jaren als Manual-labelbaas. Dus ja, heeft even geduurd die debuutplaat, maar we worden rijkelijk beloond met een langspeler vol knap gemaakte uitstapjes.

Nico van der Plas

Tracks
01. Paul Hazendonk with Noraj Cue - In The Dark (ft. Alice Rose)
02. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Duclos Lasalle
03. Paul Hazendonk with Noraj Cue - You're My Habit
04. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Falling Sky
05. Paul Hazendonk - Urban Suitcase
06. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Story Of Something (ft. Lazarusman)
07. Furrr & Hazendonk - Ugly Smacker
08. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Primate
09. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Canyon (ft. Sian Evans)
10. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Hazy Echoes (ft. Patchy)
11. Paul Hazendonk - We Have Visitors
12. Paul Hazendonk with Noraj Cue - Fortress Of Solitude

Party Tips