Reviews + Partyreports
Raven verplicht bij Electric Deluxe #8

Raven verplicht bij Electric Deluxe #8

26 januari 2010 Als Estroe en 2000 and One aan het begin van de vrijdagavond het publiek al in techno-extase weten te brengen, kunnen Mathew Jonson en Modeselektor niks meer verkeerd doen. Doortrekken die lijn totdat de organisatie aan het begin van de ochtend de stekkers eruit trekt. We wilden niet naar huis, maar het moest. Ach ja, we hebben ons nog vermaakt bij de garderobe…

Voor de achtste keer werd Electric Deluxe gehouden. Dit keer was de hoofdstad de gelukkige om het circus van de Rotterdammer Speedy J (foto) te mogen ontvangen. Het was lang van tevoren al duidelijk dat het een rockende avond zou worden. Na twee jaar afwezigheid in het Amsterdamse uitgaanscircuit was Modeselektor terug, Mathew Jonson kwam op bezoek met zijn trippende, ritmische tecnobeats en Jochem Paap aka Speedy J ging erop los bulderen in de Oude Zaal.

Estroe liet het publiek aan het begin van de avond achter in extase waarna 2000 and One (foto) het publiek in The Max kapot liet dansen. Raven, housen weet ik veel, je lichaam leek een eigen leven te leiden. Het was dansen verplicht in de al volgepakte zaal.

Buiten stond nog zo’n rij van twintig meter te wachten op hun portie techno. Balen voor degenen die geen kaartje van tevoren hadden gekocht; het was uitverkocht. Dik ook! Overal waren mensen en alles duurde net even wat langer dan gewenst. Bier halen was een avontuur en roken kon alleen nog aan het begin van de rookruimte. Door de drukte moest je zelfs je plasje plannen. Op den duur stond een jonge knaap al vroeg in de avond met van zijn weinig overgebleven piemel te pissen in de gootsteen. Waarom hij dat deed kon hij niet vertellen. Met veel moeite strompelde hij uit de wc richting ‘weet-ik-veel-land’.

Ondertussen maakte Mathew Jonson zijn faam waar door met zijn technoset het publiek te laten spacen en dansen. ‘Oogjesdichtmuziek’ noemen we dat. Het was de ultieme combinatie wat Estroe en 2000 and One in hun sets daarvoor hadden laten horen. Niet iedereen kon het waarderen. Het resultaat waren druk bezochte gangen met mannetjes en scheve petjes. Zij waren zich met potten bier aan het voorbereiden op hun helden Modeselektor.

Speedy J liet ondertussen de Oude Zaal om de vijf minuten ontploffen door zijn ratelende breaks, diep zuigende bassen en goed getimede hoogtepunten. Het ravend zwetende publiek genoot van de muziek en niet te vergeten van elkaar. Zo nu en dan renden er mensen naar de bar om het vochtpeil op orde te houden.

Na Jonson was het eindelijk de beurt aan de mannen van Modeselektor (foto) die ook hun eigen VJ hadden meegesleept. The Max liep vol met sprintende kids richting de dj booth. Met een brommend geluid fokte Modeselektor de massa op. “Fuck!”. Het startsein was gegeven en het publiek veranderde in een springende, pogoënde en crowdsurfende menigte. Halverwege de set sprong Gernot Bronset schuddend met een champagnefles op het podium en spoot over iedereen die maar dichtbij genoeg stond. De twee mannen uit Berlijn maakten hun faam als ‘digitale rockgoden’ meer dan waar!

Aan het eind van de avond was het nog overleven bij de garderobe. De muziek in beide zalen stopten zo goed als tegelijk waardoor er ook honderden mensen tegelijk op jacht gingen naar hun jas. Wij hadden in ieder geval geen haast. Op de gang stonden we nog na te gloeien van een stomende avond technogeweld.

txt Rowdy de Leeuw
imgs Jaap Vork
Party Tips