Reviews + Albums
Ricardo Villalobos - Dependant And Happy

Ricardo Villalobos - Dependant And Happy

01 oktober 2012 Label: Perlon
Cat nr:
Stijl: minimal

Release: eind september

Oordeel: 3/5Gemengde gevoelens als altijd bij Ricardo Villalobos. Een onbegrepen genie met enorme cultstatus, anderzijds een dj die het woord losbol van nieuwe dimensies heeft voorzien. Ook de muziek heeft soortgelijk effect; grondlegger Villalobos bracht minimal techno naar een groter publiek, 's mans geluidsexperimenten maken hem soms ook een moeilijk te volgen producer.

Op dit derde album van de in Chili geboren Berlijner (zijn in 2007 uitgebrachte Fabric-mix met louter eigen werk niet meegerekend) valt dit eigenlijk mooi samen.
Het goede nieuws is dat Villalobos zich niet al te ver van de dansvloer positioneert. In één lange mix presenteert hij tien tracks vol obscure ritmes, ruimte biedend aan chaotische, op het eerste gehoor rommelige effecten, ondertussen analoge en organische geluiden subtiel in elkaar verwerkend.

Minimal zoals je dat van de meester verwacht. Maar hoe prettig hij de kurkdroge kicks laat doorhobbelen, zo lastig is het zijn geluidskunst op waarde te schatten. Waar eindigt de eigenzinnigheid, waar begint het experiment?
Want terwijl de drums maar van patroon blijven veranderen, toeterende auto's voorbij komen, onduidelijke vocalen opduiken en elke vorm van melodie als rariteit wordt vermomd, eindigt het geheel als een emotieloze installatie.

Zal ongetwijfeld de bedoeling zijn geweest van de onnavolgbare held; het ene moment opwinding, het andere moment verwarring en zelfs ergernis oproepen met zo weinig mogelijk middelen. De manier waarop Villalobos dat doet is uniek en nergens mee te vergelijken, hij heeft voor zichzelf een volstrekt eigen niche in de hedendaagse techno gecreëerd.

Dat is alleen maar goed, de verdienste van een genie. Maar terwijl de fanatics zich kapot zullen staren op elk geluidje dat hier voorbij komt, blijft het voor de neutrale luisteraar een nogal vage exercitie. Een abstract schilderij waar je moet zoeken naar de juiste penseelstreken.
Wat is het gevolg, een meesterwerk? Dat niet, Dependant And Happy is in gedoseerde vorm (het album is ook als losse tracks op vinyl verkrijgbaar) prima materiaal om sfeer te maken. Als compleet album is het vooral een luistertrip die vervreemding in plaats van vervoering oproept, een duik in de verwrongen wereld van Villalobos zonder ooit een bevredigende conclusie te vinden.

Nico van der Plas

01. Mochnochich
02. Timemorf
03. Grumax
04. Ferenc
05. I'm Counting
06. Put Your Lips
07. Samma
08. Tu Actitud
09. Zuipox
10. Koito
11. Die Schwarze Massai
Party Tips