Reviews + Albums
Simian Mobile Disco - Unpatterns

Simian Mobile Disco - Unpatterns

15 mei 2012 Label: Wichita Recordings /  Pias
Cat nr: WEBB330
Stijl: techno / house

Release: 14 mei 2012

Oordeel: 3/5


Vijf jaar geleden veroorzaakten ze een schokgolf met hun debuutalbum Attack Decay Sustain Release. Brits duo James Ford en James 'Jas' Shaw, aka Simian Mobile Disco, lieten hierop extatische techno, house en electro samengaan met vakkundig songwriting, een gouden formule voor dance-acts die een groter publiek willen bereiken. En dat deden ze, met uitzinnige liveshows, SMD werd een begrip, al evenaarden de albums die volgden nooit meer de impact van dat debuut.

Met vierde album Unpatterns lukt het de Britten ook niet, maar beter dan het tegenvallende Delicacies ('10) is hij zeker. Weg zijn de over-de-top electrobassen en luidruchtige samples, SMD zoekt het ditmaal in een iets subtielere aanpak.
De technogroove geldt hierbij als rode draad. Talloze uitstapjes naar euforische synthlijnen, warme vocalen en aanstekelijke acidreutels houden de boel echter interessant, van de ingetogen single Seraphim gaat het naar spacey house met A Species Out Of Control, gevolgd door de bleeptechno van Interference en het meeslepende Put Your Hands Together.

Met clubby techno als Your Love Ain't Fair en Pareidolia bouwt SMD vervolgens stijlvol af, maar wordt wel duidelijk dat dit album, als je dat vermaledijde debuut ernaast legt, te weinig ultieme uitschieters kent om werkelijk een klassieker te worden.

Wat meteen het enige minpunt is aan Unpatterns, voor de rest laat het duo uitstekend dansvloermateriaal horen. De heren zijn weer op het juiste pad, wat hun liveshows en toekomstige producties alleen maar ten goede zal komen.

Nico van der Plas

<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Fplaylists%2F1937896&show_artwork=true"></iframe>

Party Tips