Reviews + Partyreports
Solar weekend 2011: Speeltuin voor muziekfreaks

Solar weekend 2011: Speeltuin voor muziekfreaks

08 augustus 2011 Prikkelende muziek en campy activiteiten in het decor van een pretpark voor volwassen; dat zijn de ingrediënten van een weekendje Solar.

De vrijdag begint al goed met een droge, zonnige dag, die volledig uit de toon valt bij de rest van de regenachtige zomer, en die de bezoekers in de juiste festivalsfeer brengt. De camping wordt bestormd en binnen een uur is er weinig gras meer te zien aan de oever van de idyllische Maasplassen, waar boten af en aan varen om partygangers van de ene naar de andere kant van de plas te brengen.

Op de camping gaat het die avond al goed los, maar het echte feest begint zaterdag als de poorten van het festivalterrein geopend worden. Of je nu houdt van dansen, een mysterieuze jazzclub wilt bezoeken in de HI toren, een ontdekkingsreis wilt maken in het kasteel -met een glijbaan die je weer met beide benen op de grond zet- of gek bent op spelletjes; bedmintonnen vanaf een rijdend bed of ronde tafeltennissen. Biechten kun je in de kerk, zodat je de rest van het weekend ongestoord nieuwe zonden kunt begaan.

De spelelementen zijn net zo divers als de gevarieerde line up en daarmee ook de feestende meute. Van vooral jong bij Oi! in de spiegeltent, die uit zijn voegen barst en te klein blijkt voor het grote aantal dubstepliefhebbers, tot de veertiger die niet kan en wil stoppen met dansen. Aan iedereen is gedacht. Ook druk bezocht is de techno tent en de openlucht weide met overkapping ‘House of house’, waar onder andere Billy the Klit de stampende menigte aanvoert. “Billy was zo goehoed”, klinkt het uit de schorre keel bij de toiletten. “En lekker ook nog”, verzucht een vriendin van de enthousiasteling die haar stem verloren heeft.

De zaterdag brengt verder hoogtepunten van het circus van Vage Gasten die het hele weekend in een zelfgefikst decor huizen, techhouse van Francois K en Len Faki, de met wild gehos ontvangen live performance van De Jeugd van Tegenwoordig, de net even wat rauwere scheurmachines van Dekmantel in Ouwehoea en ook de Alpenzusjes. Ja, want ook aan de liefhebbers van de polonaise is gedacht.

De regen gooit niet precies roet in het eten want daar hebben de Solargasten schijt aan met een harde G. Na elven draaft de menigte feestvierders door de modderige vlakte terug naar de camping, waar verschillende hiphop- en dancefeestjes wachten. In een megagrote boombox worden oud en nieuw op de draaitafels gegooid, wat leidt tot uitzinnige regendansjes en nog verder op het terrein kunnen de housende campinggasten nog tot twee uur doorknallen.
Opvallend is dat het een half uur na tweeën ook echt stil is en dat bijna iedereen braaf op zijn luchtbed neerstort. Om half negen ’s ochtends is het dan ook al weer tijd voor een ontbijtje dat varieert van giros tot een broodje kaas. Fris gedoucht en alweer besmeurd met glitters en fluorescerende verf begint Solar aan de laatste zonovergoten festivaldag.

En het belooft nogal een dag te worden met The Bloody Beetroots Death Crew 77, Chris Liebing, Luke Slater en zoveel meer dat het niet allemaal te bezoeken valt. Roodverbrand wordt er van de main stage via het Rauw lab naar de Spiegeltent gehost tot in de kleine uurtjes. “Het maakt mij niet meer uit”, kwaakt een shuffelende blote bast, “als de zon schijnt is het allemaal even mooi. Ik ga door tot ik van het terrein afgestuurd word. Mijn tent? Die laat ik staan, want sjouwen zit er morgen niet meer in”.

txt en img: Leontine de Reede
Party Tips