Reviews + Partyreports
Switch; stoeremannentechno is weer in

Switch; stoeremannentechno is weer in

04 januari 2010 Amsterdam en stevige techno; de afgelopen jaren was het lang niet altijd een gelukkige combinatie, minimal was voornamelijk het geluid van de hoofdstad. Maar feestorganisatie Switch liet met hun Oud en Nieuwfeest een ander geluid horen uit Amsterdam-Noord, waar ‘Sounds Like Techno!’ werd gehouden in twee met elkaar verbonden loodsen van de Schram Studio’s.

Koud en kil begon het in de filmstudio’s, want ook Sounds Like Techno! had wel wat te lijden onder de economische recessie en was daarom ook zeker niet uitverkocht. Gelukkig waren er wel genoeg aanwezigen om er een topfeestje van te maken en gaf de ontstane ruimte op de dansvloer ook weer meer mogelijkheden.
Bij binnenkomst gingen we gelijk Area 1 verkennen waar Rick Angel al meteen het tempo en ritme aangaf dat als voorbeeld zou dienen voor de rest van de nacht; opzwepende, melodische en swingende techno met rauwe en duistere randjes, gewoon techno zoals het hoort te zijn en zoals het ook ooit beoogd was te zijn.
Nadat met Rick Angel het nieuwe jaar was ingeluid, begon het ook snel al wat drukker te worden. Gelukkig maar, want het was tot dan toe nog niet erg warm geweest in de loodsen. Heaters ontbraken op het feest, dus was iedereen voor de warmte in de zalen afhankelijk van elkaars energie en lichaamswarmte.
En gelukkig ontbrak die energie niet, want muzikaal was Sounds Like Techno! echt een tien met een line-up waarop menig feestorganisator enorm jaloers zou worden. Waar in Area 2 onder anderen Invite, Jan Liefhebber, Pär Grindvink en Sandwell District stonden geprogrammeerd had Area 1 al helemaal een line-up van internationale allure; hier moesten onder anderen Billy Nasty, Octave One en Len Faki het publiek vermaken.
En dat publiek vermaakte zich zeker met deze toppers, getuige het enthousiasme dat losbarstte toen Len Faki zijn ‘BX3’ erin gooide waarmee de sfeer er pas echt goed inkwam. Billy Nasty wilde dit kunststukje daarna nog even overdoen en speelde dezelfde plaat ook tijdens zijn set. Helaas ging mister Nasty daarnaast ook nog door zijn limiter heen en lag de muziek tijdens zijn set even wat minuutjes stil.
Maar goed, dat mocht niet baten voor het algehele technoniveau van de avond in Area 1, waar Octave One de avond erg goed afsloot met swingende Detroit-tracks. In Area 2 werd ook zeker niet slecht gedraaid, maar hier lag het tempo over het algemeen wel iets lager en daarbij had Area 2 nogal wat te lijden onder de toppers die in Area 1 stonden te draaien; een aantal dj’s in Area 2 stond hierdoor voor een behoorlijk lege zaal te draaien en dat was toch wel jammer.
En er waren nog wel wat minpuntjes aan te stippe. Veel gehoord was de klacht dat er geen chillout-ruimte was waar het dan ook nog enigszins warm zou zijn; nu moet ik zeggen dat ik daar geen last van heb gehad omdat de muziek gewoonweg te goed was om de dansvloer te verlaten. Daarnaast was het op de wc’s aardig koud aangezien deze in de doorloop lagen van Area 1 naar Area 2 waar de vrieskou dwars door de tentdoeken kwam zetten, maar ach, ook dit was lang niet altijd vervelend als je na een uur dansen even de koelte op wilde zoeken.
En laten we ook eerlijk zijn; een feest op een industriële locatie als dit hoort natuurlijk ook wel wat smerige en rauwe randjes te hebben, anders was je hier toch echt niet op het juiste adres en had je Oud en Nieuw beter kunnen vieren in de warme luxe clubs van Amsterdam.
Wat tenslotte wel als een echt minpuntje mocht worden bestempeld was het feit dat er na een aantal uurtjes geen water meer te koop was en dat is toch wel iets dat sowieso op welk feest dan ook in ruime voorraden aanwezig moet zijn.

Maar goed, als dát dan slechts de minpuntjes waren, mag er toch wel van een zeer geslaagd feest worden gesproken. Want de sfeer en de muziek waren van een ongekend hoog niveau en hebben voor een denderend begin van 2010 gezorgd. En nu maar hopen dat deze lijn wordt voortgezet op andere feesten dit jaar…..

txt Colin Kraan
img Joost van Bockel
Party Tips