Reviews + Albums
Tripeo - Anipintiros

Tripeo - Anipintiros

14 april 2014

Label: Tripeo
Cat nr: TRILP1
Stijl: techno

Release: 13 april 2014 (vinyl only)

Oordeel: 4,5/5Het uitbrengen van een bijna uit beeld geraakte track (Untitled #1) onder een ander pseudoniem (Tripeo) is muzikaal gezien waarschijnlijk de beste beslissing van Darko Esser geweest in jaren.
Het daaropvolgende succesverhaal en het ontstaan van Darko’s nieuwe alias is al in wat interviews uitgelegd en nu is daar na vijf ‘Trips’ ook een eerste Tripeo-album, Anipintiros genaamd. Een album ook dat enkel en alleen in vinyl-formaat verkrijgbaar zal zijn.

Anipintiros past perfect in het plaatje dat Esser voor ogen had toen hij dit project begon met zijn vinyl only Trip series. Anipintiros moet net als de voorgaande EP’s een vertaling zijn van de jaren ’90 techno naar het heden, maar dan op de manier zoals deze Esser geïnspireerd heeft. Techno dus in z’n puurste vorm.

Geheimzinnigheid, anonimiteit, science-fiction, Detroit en complexiteit zijn de kernwoorden die Anipintiros omhullen. Kijk alleen al naar het artwork: schitterend maar oh zo mysterieus. Daarnaast zeggen de tracktitels in dat opzicht ook genoeg: Anipintiros = Anipintiros 1 tot en met 8 en daar moet je het mee doen. Geheimzinnigheid en anonimiteit alom dus.

De geluiden op het album zijn zeer intens, duister en hypnotiserend. Het album is een muzikale trip die je dan weer doet verdwalen, je dan weer terug op Aarde zet, je dan weer in slaap sust maar je net zo hard weer met felle kickdrums wakker maakt en dan dwingt te dansen.

Door de tracks slechts de nummers 1 tot en met 8 mee te geven weet Esser perfect de aandacht af te leiden van een of twee tracks die eventueel door hun naamgeving al bij voorbaat in het oog gesprongen zouden zijn. Nee, Anipintiros is een compositie die niet in partjes behandeld moet worden maar als geheel, als een muzikale reis zonder grenzen, langs en door alle frequenties van het geluidsspectrum.

Er zijn in de laatste jaren weinig Nederlandse artiesten geweest die techno zo puur en persoonlijk behandeld hebben als Esser op Anipintiros en er zijn er net zo weinig geweest die zoveel afwisselende geluiden, complexe ritmes en diverse patronen hebben weten te verwerken tot het geheel dat Anipintiros vormt. Petje af.

Colin Kraan

Tracks

A1 Anipintiros #1

A2 Anipintiros #2

B1 Anipintiros #3

B2 Anipintiros #4

C1 Anipintiros #5

C2 Anipintiros #6

D1 Anipintiros #7

D2 Anipintiros #8

Party Tips