Reviews + Partyreports
Turn Up The Bass 2009 || Memorabele terugblik in HMH

Turn Up The Bass 2009 || Memorabele terugblik in HMH

23 november 2009 ’’Everybody´s Free to Feel Good...! Kennen jullie deze nog...?’’ De tweede editie van het nostalgische Turn Up The Bass in de Amsterdamse Heineken Music Hall was afgelopen zaterdag opnieuw een geslaagd feest! Vorig jaar in december was de aftrap van deze Re-‘Turn Up The Bass’. Bart Thimbles en Marcel Pantera vonden, samen met ID&T, dat het eens tijd werd voor het herbeleven van de legendarische cd-reeks. En dit ‘feest der herkenning’ werd goed ontvangen!

Begin jaren 90 maakte Nederland kennis met de grondleggers van mellowhouse, hiphouse, acid en new beat. Een sound die in verschillende clubs en op de radio te horen was. Van de hits uit die tijd werden Turn Up The Bass cd-compilaties gemaakt. In het tijdperk 1986-1993 kwamen er vier per jaar uit. In totaal 25 stuks, plus nog eens vijf House Party-oplagen, de gemixte variant. Vraag maar eens om je heen, bijna iedereen heeft wel een exemplaar liggen. Het was toentertijd een nieuw, vrolijk en elektronisch geluid, welke aan het einde van de compilatiereeks een rave sound bevatte, bijna richting hardcore... Ook ging Turn Up The Bass(TUTB) met dj's en dansers het land in om het house-gevoel te verspreiden. Nu, 21 jaar later, herleeft dat concept.
Op de vorige´Can You feel it´ TUTB in 2008 stonden Austin van Snap, King Bee en het Belgische duo Technotronic op het programma. Op de´Show me Love´editie van afgelopen zaterdag was Robin S. natuurlijk onontbreekbaar. Toepasselijk, aangezien zij in 2008 haar track opnieuw remixte.
Oldschool DJ Cowboy, spilfiguur uit de compilatiereeks, trapte het feest af. Hij gaf vervolgens het roer over aan DJ Lady Aïda, de Eindhovense die vanaf 1989 een belangrijke trendsetter in de Nederlandse dancescene is geweest.
Rond een uurtje of twaalf was DJ Marcello ‘on the decks’. Marcello (oa. oprichter van Chemistry) was begin jaren 90 één van de schakels uit de beginperiode van de housemuziek in Nederland. Hij was ook onderdeel van de gemixte House Party-compilaties. Heerlijke tracks draaide hij ook weer deze avond. Met de wat nieuwere technieken doelde hij op een wat humoristische interactie met het publiek. Maar de menigte was –wellicht vanwege het tijdstip- nog erg ingetogen.
Rozalla bracht haar ‘Everybody’s Free’ , waarna Super Sampler Sound System aan zet was. Het publiek was nu ook echt ‘free to feel good’. Super Sampler Sound System is het samenwerkingsverband tussen TUTB-oprichter/dj Bart Thimbles en Marco Antonio, computer- en sound effecten koning. Het geluid in de Heineken Music Hall stond goed afgesteld, zodat de vocale housetracks helder, fris en vol klonken. Het duo wisselde de nummers snel af. Nog geen 30 seconden verder zat je alweer in een volgende track, zoals je dat DJ Chuckie ook veelal hoort doen. De ene na de andere hit, ter plekke geremixt. Het publiek kwam eindelijk goed los. Tony Scott kwam aan zet en swingde de pan uit met zijn groovy, vocale, swingbeat sound. Overigens uit een andere hoek dan wat Rozalla ten gehore bracht.
Robin S. deed vervolgens haar ‘Show me Love’, de extended versie. We kennen haar ook nog van ´Luv 4 Luv´, echter hield ze het bij een dubbele´Show me Love´.. Een diep stemgeluid, soul in een housejasje.

TUTB betekent terug in de tijd, naar toen men nog niet zo lang op house danste. Menigeen had ook nagedacht over de kledingstijl uit de jaren negentig. Veel kleur, sportieve outfits en leggings in allerlei tinten was vanavond op de dansvloer te zien. Sommige dames hadden beenwarmers boven hun gympies aangetrokken en een enkele heer droeg een typische ‘housebroek’. In ieder geval iets met fluor..en maar doordansen natuurlijk. Er waagde zelfs iemand het welbekende Australian-joggingpak te dragen.. Ook de danseressen stonden op de verschillende podia in fluoriserende, pittige outfits te dansen. Het feest der herkenning staat centraal en aan met name de kleurrijke verlichting werd speciale zorg besteed. De artiesten wisselden elkaar snel af en de verschillende tracks liepen in een rap tempo in elkaar over. Een energieke avond.

Vervolgens ging de muziek over van vocale house naar een wat steviger sound. Net zoals dat ook door de jaren heen in de reeks van de TUTB-cd’s te horen is. Tijd om hiervoor de Rotterdamse -Nighttown- dj Ronald Molendijk, de Haagse dj Remy en Lucien Foort –bekend van de track ‘Quadrophonia’- naar het podium te halen.
Deze drie heren sprongen er echt uit met hun herkenbare underground dancefloor fillers. Want we hadden natuurlijk naast topparade hits ook de vertrouwde platen die voornamelijk in de clubs te horen waren. Van wat je op de radio hoorde, had de dj in de club altijd de betere, langgerekte remix. Very dancable.

Bij het publiek zat de sfeer er goed in. De MC bleef de hele avond opzwepen, maar gaf nog wel aan dat we wat meer, net als vroeger, los moeten gaan.. “Laat je horennnnn...” Bedoelde hij dat we ingetogener zijn dan vroeger? Toch, er was veel interactie te zien in de zaal, de herkenning in de platen schepte een band.
Tot slot een stapje verder het house tijdperk in. T99 feat.Tragic Error (België) gooiden de boel nog even open. Human Resource met hun ‘Dominator’ (Lady Gaga zou een sound van dit nummer hebben gebruikt) zorgden voor een ‘kippenvel rave’..met Miss Djax on the side..stevig, hard!
Muziek herbeleven blijkt toch echt de moeite waard, men heeft er zin in. Een aantal noemenswaardige toppers als ‘Age of love’, ‘Born Slippy’, ‘Plastic Dreams’ en ‘Housenation’ werden uiteraard dubbel en dwars gedraaid. Toch wel even gekeken of de dj’s echt letterlijk de platen uit de ‘20 jaar oude doos’ trokken, of dat men toch voor het huidige mp3 geluid is gegaan...? Miss Djax liet in elk geval haar vinyl klinken.

Het was een memorable avond, terugkijkend op een belangrijke stroming in de dance van de jaren negentig. Een stampvolle Turn Up The Bass… Different place, different time, same setting. ”Could you feel it?” Welcome to The Re-Turn Of The Bass!

Het kan opnieuw: de volgende editie van TUTB is tijdens Extrema New Years Eve in Eindhoven.

txt Wieteke van Bladel
Party Tips