Reviews + Albums
VA - 20 Years Of Freerange

VA - 20 Years Of Freerange

10 juni 2016

Label: Freerange Records
Cat nr: FRBOXSET02
Stijl: House / Deephouse
Releasedatum: 10 juni 2016
Oordeel: 3/5Hoera, het is weer eens tijd voor een jubileum! Ditmaal voor het high profile en uiterst betrouwbare Freerange Records: het label van Jamie Odell (aka Jimpster) en Tom Roberts. Sinds 1996 worden luisteraars/fans bediend met uitstekende, kwalitatief consistente producties, waarbij de afgelopen (pak ‘m beet 10 jaar) primair in het teken stond van de betere (deep)house sound (en allerlei nuances). Voor die tijd was Freerange Records – naast genoemde focus op (deep)house – ook leverancier van de betere future jazz, broken beats, neo soul en downtempo.

Op deze 20 Years Of Freerange 5x 12 inch vinylset wordt primair de befaamde (deep)house van het label onder de aandacht gebracht. Verspreid over vijf plakken vinyl staan er twintig tracks op het menu, waarbij alle gekende namen vanuit heden en verleden voorbij komen. Denk daarbij aan geliefde namen/formaties als Shur-I-Kan, Tony Lionni, Milton Jackson, KiNK, Detroit Swindle en Manuel Tur. Als altijd is de kwaliteit van het materiaal bijzonder consistent en ademen de producties pure klasse. Toch zitten er maar weinig echt spectaculaire uitschieters tussen het twintigtal en dat is ietwat jammer. Juist omdat producers/formaties als Tony Lionni en Detroit Swindle in het verleden wellicht hun beste materiaal uitgerekend via Freerange Records de wereld in slingerden.

Gelukkig staan er wel tracks als Soul Of Hex met Jynmu op de menukaart, waarmee stevig richting het traditionele (US) garage geluid geflirt wordt. Een erg lekkere, groovende track. Geheel volgens verwachting is het ook Jimpster die in diverse rollen (producer, co-producer en remixer) de punten scoort met solide werk. Persoonlijk spreekt het met Laura Barrick opgenomen Ceilings het meest aan. Shur-I-Kan’s Beach Life is de prachtige afsluiter van deze bundel, waarbij de frisse soundpads doen verlangen naar zonnig en zomers weer.

Wat onder aan de streep overblijft is een aantrekkelijke bundeling van smaakmakers die net niet in topvorm verkeren. Wat mij betreft lost 20 Years Of Freerange daarom niet de volledige (hooggespannen) verwachtingen in. Het is overigens ook niet zo dat liefhebbers/fans van het label teleurgesteld en gedesillusioneerd achter zullen blijven na beluistering van deze release. Daarvoor ligt de gemiddelde kwaliteitsnorm van de producties te hoog. Check deze jubileumbundel en oordeel zelf.

Txt: Art-D-Fact

Tracklist:

20 Years Of Freerange Pt. 1
A1. KiNK - Roads
A2. Tim Toh & Rnavalona - All I see (Jimpster Remix)
B1. The New Tower Generation - Eyes Don't Lie
B2. Luv Jam & Jimpster - We Play Pads

20 Years Of Freerange Pt. 2
A1. Andre Lodemann - Last Exit
A2. Squares - Spark's Entry
B1. Tony Lionni - Woman
B2. Sam Matters - Your Mind

20 Years Of Freerange Pt. 3
A1. Detroit Swindle - Race Against The Machine
A2. Manuel Tur - Computer Chess
B1. Soul Of Hex - Jynmu
B2. Lancelot - Tarantism

20 Years Of Freerange Pt. 4
A1. Milton Jackson - Songs Without Words
A2. Kito Jempere - Finland Express (feat. Noteless)
B1. Pittsburgh Track Authority - Oculus Sinister
B2. Kuniyuki - A Night In SA

20 Years Of Freerange Pt. 5
A1. Jimpster - Ceilings (feat. Laura Barrick)
A2. Brian Ring - Love Taken Over
B1. Clavis - Cydalise
B2. Shur-i-kan - Beach Life

Party Tips