Reviews + Albums
Various Artists - Aphelion

Various Artists - Aphelion

03 november 2014

Label: Token Records
Cat nr: Token48LP/Token48CD/Token48D
Stijl: Techno

Release: 3 november 2014

Oordeel: 4/5Token brengt met Aphelion een hommage aan het eigen label, dat in 2007 het licht zag met een eerste release van de hand van Inigo Kennedy. Sinds deze Identify Yourself LP is het hard gegaan met het technolabel en zijn er al talrijke kwalitatief hoogstaande platen uitgebracht.

Voor dit compilatiealbum zijn louter topnamen gestrikt, die ofwel in de ontwikkeling van het label een belangrijke rol hebben gespeeld, ofwel door Token een warm hart worden toegedragen. Niet al het materiaal op deze plaat is spiksplinternieuw; Haumea van Rødhåd en Fixed Action Pattern van Surgeon zijn namelijk eerder dit jaar uitgebracht en worden al op vele technofeesten platgedraaid.

Maar er blijft genoeg moois en spannends over. Sana Sana Sana Cura Cura Cura van Lucy bijvoorbeeld, een track die wat kaal begint met slechts een kick en een basloopje maar na een minuutje of drie compleet van gedaante verandert en dan laveert tussen het hypnotiserende en het dromerige, een track die echt bij Token past.

Insectoid van ø [Phase] lijkt in den beginne wel op de track van Lucy, maar blijft in hetzelfde loopje hangen, als ware het een vervelende mug betaamt die je voortdurend lastig blijft vallen, zoals de titel ook al doet vermoeden. Het enige verschil met de mug is wel dat je Insectoid keer op keer kan blijven afspelen zonder dat deze verveelt.

De tracks van Ctrls, Planetary Assault Systems en James Ruskin zijn weer totaal anders. X.Y van Ctrls is wat onrustig, een track die je niet op elk moment van de dag even lekker draait, No Trace van James Ruskin heeft een pakkend verwrongen synthloopje terwijl The 808 Track (Parts 1 and 2) eerlijk gezegd wat vlak en saai is, toch ongewoon voor een klasbak als Luke Slater (aka Planetary Assault Systems). Slechts tussen minuut drie en vijf boeit de track wanneer Luke de TR-808 laat spreken en dan vooral de snares.

Maar het venijn zit hem op Aphelion in de staart. Eerst pakt Inigo Kennedy uit met het geweldige Arcing, dat je al vanaf het begin bij de strot grijpt, en al helemaal wanneer na een minuut de typerende Inigo Kennedy-synths en -strings erbij komen.

Tot slot dan dé kraker van deze release, het no-nonsense Pace Yourself van Karenn (Blawan en Pariah, red.). Er zijn het laatste jaar weinig platen van een dergelijk sinister en duister kaliber uitgebracht; wat dat betreft komt Pace Yourself precies op het goede moment uit nu de dagen weer korter en donkerder worden. Wat een knaller.

Al met al levert Token met Aphelion wederom een kleurrijke, diverse en kwalitatief zeer hoogstaande plaat af die de technoliefhebber pur sang een grote glimlach zal bezorgen. En alsof dat nog niks is pakt Token deze winter ook nog uit met een heuse Aphelion Tour, die op 29 november aanstaande zal starten in de Fuse Club in Brussel en in de maanden daarna nog acht andere Europese landen zal aandoen (ook Nederland, op 14 maart 2015 in Doornroosje, Nijmegen). Wie de platen en artiesten op Aphelion dus bevalt, kan het eigenlijk niet maken om deze Europese tour niet te bezoeken.

Colin Kraan

Tracklist

1/A. ø [Phase] - Insectoid

2/B. Lucy – Sana Sana Sana Cura Cura Cura

3/C1. Ctrls – X.Y

4/C2. Rødhåd – Haumea

5/D. Planetary Assault Systems – The 808 Track (Parts 1 and 2)

6/E1. James Ruskin – No Trace

7/E2. Surgeon – Fixed Action Pattern

8/F1. Inigo Kennedy – Arcing

9/F2. Karenn – Pace Yourself

Party Tips