Reviews + Partyreports
Welcome to Ibiza 2011

Welcome to Ibiza 2011

16 augustus 2011 De eerste keer Ibiza voor mij was 1989. Met tussenpozen van telkens enkele jaren ben ik dit jaar voor de vierde keer op het zonovergoten party eiland. In de tussentijd is er veel veranderd. In 1989 hoorde je nog amper House in de clubs. Privilege heette nog Ku en Amnesia had nog een groot openlucht podium. Buiten Ibiza en San Antonio was er weinig op uitgaansgebied te beleven. Dat is inmiddels wel anders, want langs de hele zuidkust kun je wel terecht in hippe bars en mega grote discotheken. Vooral rondom Ibiza stad uiteraard. Het eiland moet niet alleen de honderdduizenden partygangers die er jaarlijks komen huisvesten, maar al deze doorgewinterde stappers moeten bijna 24 uur per dag wat te doen hebben. Ook de Oost-Europeanen hebben Ibiza ontdekt. Door de vele culturen en de sfeer die er heerst en wordt meegebracht door haar bezoekers, biedt Ibiza naast een zeer prettig vakantiegevoel tevens de ultieme partybeleving.

Dag 1 – 7 juli
Na de nachtelijke aankomst op donderdagnacht komen we rijkelijk laat aan bij de Pacha, waar David en Cathy Guetta wekelijks hun F*** me I’m Famous evenement vieren. De gastenlijst sluit om 01.30 uur maar om 02.30 uur lopen we toch zonder problemen door (dankjewel Ace Agency!), want we zijn ten slotte gasten van Afrojack, die regelmatig wordt uitgenodigd door Guetta. We zien nog net dat niemand minder dan Usher de microfoon pakt en het publiek helemaal gek krijgt.
Het publiek drukt zich bijna te pletter tegen de dj-booth als David Guetta begint met draaien. Nooit eerder heb ik een feest meegemaakt waar het zo druk was. Dat Guetta de grootste dj is van het moment bleek al nadat we zijn speciale Fly me I’m Famous vliegtuig (van charter Vueling) zagen staan op Schiphol. Misschien om Afrojack even heen en weer te vliegen?
Het vrij jonge publiek op de dansvloer juicht aan één stuk door. Guetta wordt als een god vereert. En hoewel ik hem meer bestempel als een publieksbespelende producer dan een echte dj, kwijt hij zich toch zeer goed van zijn taak.
In de zaal dansen en schommelen danseressen obligaat en redelijk inspiratieloos. Dat was in de jaren negentig nog wel anders, toen het een eer was om in de grote clubs van Ibiza te mogen dansen en je nog écht je best deed om het goede voorbeeld te geven. De steltlopende robotact, inclusief ‘light suit’ en laser beams maakt meer indruk maar strompelt moeizaam door de massa. De lichtobjecten die Cathy het publiek in gooit dragen nog het meest bij aan de feestvreugde.
Na David Guetta treedt onze nationale House trots aan; Afrojack. Hij trekt moeiteloos door en dompelt de mensen onder in de ‘Dutch’ sound. Het wordt wederom met gejuich ontvangen en Nick weet het publiek tot het einde van de avond te boeien. Zijn ster is misschien wel het snelst gerezen van alle artiesten uit de House scene tot op heden. In het buitenland merk je pas goed wat voor invloed deze pas 23 lentes tellende Spijkenissenaar heeft in de internationale muziektop. Hoewel mijn persoonlijke muzieksmaak op ander gebieden ligt heb ik vanavond echt een super avond gehad. Ibiza waardig.


Dag 2, 3 – 8, 9 juli
De volgende dag besluiten we om het de tweede avond maar even rustig te houden en trekken Ibiza stad in om op het Plaza del Parque te gaan eten. Langs de vele terrassen gaan we wat drinken en aanschouwen het ‘voorspel’ van later in extase verkerende partygangers die zich hier aan het opladen zijn.
Zaterdag gaan we langs bij de door Nederlanders gerunde winkel Sluiz. Eén van de leukste winkels van het eiland. In het super grote complex vind je huishoudelijke artikelen, inrichting, meubels, kleding en kunst. Je kunt er lunchen en dineren in één van de drie in-house restaurants/bars.
Daarna gaan we chillen aan het strand van Talamanca, vlakbij de haven van Ibiza stad en ’s avonds uit eten in Sa Punta te Jesus aan de andere kant van de baai. Dit restaurant (annex bar met dakterras) is van dezelfde eigenaar als Pacha en dat zie je af aan de luxe die het etablissement te bieden heeft. Voor we ons in het nachtleven storten gaan we een cocktail drinken bij Patrick Soks’ The Place. Om de hoek bij Pacha. Patrick is één van de organisatoren van het beruchte Paradise feest te Café d’Anvers. Voor de nacht staat Amnesia in de planning waar Matinée plaats vindt. Deze avond schijnt, samen met La Troya, toch het meest uitbundig te zijn, met veel grote shows. Ik herken Amnesia niet meer terug als ik binnen ben. Twee gigantische zalen, verdiepingen, lange balkons… dit is nog eens een club! Hordes mensen staan te dansen, met duizenden tegelijk. In de grootste zaal begint net de spectaculaire Matinée show waar iedereen op staat te wachten. Vuur. Dansers overal. De muziek zwelt aan en krioelt zich een weg door het publiek. Matinée is het stereotype Ibiza evenement. Vol overdaad en één grote dansende menigte. Het gay gehalte in het publiek is voldoende om de stemming nog een tandje extra op te schroeven. Amnesia doet zijn naam eer aan, want we gaan tegen het sluiten pas terug naar het hotel. Weer een topavond.

Dag 4 – 10 juli
Overdag gaan we naar Playa d’en Bossa. Niet het drukke, opgepompte gedeelte waar een overschot aan toeristen de blits uithangt maar aan het eind van de boulevard waar het net even wat relaxter is. We rijden langs Space en het betrekkelijk nieuwe en prachtige Ushuaïa Hotel , waar sinds dit jaar ook feesten worden gegeven. We hangen even bij beachclubs Nassau en Sirocco waar meer locals en gezinnen komen. Want we hebben even rust nodig.
’s Middags gaan we naar de door de Nederlander Jelle gerunde Blue Marlin Beach Club (Cala des Jondal). Elke zondag is hier het meest hippe feest van Ibiza voor ‘the happy few’ en hier vind je de iets oudere, internationale jet set. Er staat een flinke rij voor de deur maar gelukkig kunnen wij daar voorbij lopen. Binnen wordt de toon gezet door veel mensen in het wit en iedereen ziet er pico bello uit. Uiteraard is het veel kijken en bekeken worden en staat de beachclub vol met vip ruimtes, net als overal op Ibiza. De muziek is wat relaxter dan in de clubs, de sfeer wordt met de minuut beter en langzaam aan begint de massa op stoom te raken. Onder de blauwe hemel en iets later een fonkelende sterrenhemel, is het goed toeven aan de verre zuidkust van Ibiza. Als het feest naar binnen wordt verplaatst om twaalf uur besluiten we huiswaarts te gaan. We eten vlakbij de Blue Marlin een heerlijke pizza en twijfelen om naar Pacha te gaan waar Luciano zijn Cadenza Vagabundos avond viert. De moeheid neemt echter de overhand en we gaan richting hotel. Morgen wacht immers de langste dag.


Dag 5 – 11 juli
Vandaag gaan we eerst een paar plaatsjes en strandtenten verkennen. Kleine plaatsjes met feeërieke strandjes die zich tegen de steile kusten van Ibiza aanwerpen, zoals Es Cubells, Es Canar en Sa Cala. Hier in de buurt is op woensdag de hippie markt Las Dalias. We eindigen op één van de meer afgelegen strandtenten aan de zuidkust; Cap des Falco. Zo afgelegen dat er bijna niemand ligt, dus we hebben alle keus uit de meest relaxte strandbedden en drinken fruitcocktails a € 12,00 per stuk(!) Voor de kust ligt een gigantisch jacht en er racen wat mensen op jetski’s. Na een paar uur rust, zwemmen en zonnen rijden we richting DC-10 waar het beruchte wekelijkse Circoloco feest plaats vindt . Elke maandag open vanaf 16.00 uur (tegenwoordig ook op vrijdagavond). Via een open ruimte, met camouflagenetten, loop je de hangar binnen van zaal één. Hoewel we daar goede muziek horen is het rustig en lopen we door naar ruimte twee. Door de ramen rondom strijkt daar het daglicht meedogenloos naar binnen. Het is al aardig druk. Meteen vallen me een paar zaken op. 1) Iedereen staat richting dj-booth en is aan het dansen. 2) het publiek is jong en mooi, en 3) de speakers zijn, behalve ontzettend mooi, ook verschrikkelijk goed en hard. Ik weet zelfs niet of ik ooit beter geluid heb gehoord.
Na een paar alcoholische versnaperingen -het plaatselijk beruchte drankje Hierbas - zitten we al snel helemaal in de muziek. Het is voornamelijk Minimal, Deephouse, House en Techhouse. Vandaag draaien voor mij onbekende dj’s maar ook dj’s als Matthias Tanzman en Davide Squillace staan er regelmatig. De sfeer en uitstraling van DC-10 is fantastisch. In lange tijd heb ik mensen niet meer zo uitgelaten zien genieten van alles om zich heen.
‘Jammer genoeg’ worden we ook nog op een ander topevenement verwacht. Op de laatste avond gaan we luisteren naar Carl Craig, Sven Väth, Kyle Hall en Marco Carola tijdens Cocoon Heroes in Amnesia. Echte techno liefhebbers komen op Ibiza wat later, want het is rond twee uur nog niet stampvol. Het publiek is ook hier weer zeer gemêleerd en er wordt veel gedanst. Carl Craig draait als altijd goed maar zijn muziek is misschien net iets te specialistisch voor de Ibiza crowd. Sven Väth draait geroutineerd, wat meer house-achtig dan we van hem gewend zijn. In de grote zaal staat Marco Carola flink door te knallen, tot grote vreugde van de aanwezigen. Het is hier weer flink dringen voor de booth, terwijl Carola stoïcijns als altijd relaxt staat te draaien. Deze avond is zonder meer goed, maar er ontstaat geen magie. Of ben ik nu verpest door DC-10?


Dag 6 – 12 juli
Met een avondvlucht terug naar Nederland is er nog volop tijd om Ibiza nog één dag te verkennen. Weliswaar geen feesten maar wel het beruchte Salinas strand, met beachclubs als Sa Trincha, The Jockey Club en Malibu. Ook brengen we een bezoekje aan de relaxte Macao strandtent waar de hele dag in reggae sferen wordt gehuld. Als we ’s avonds op het vliegveld wachten op het boarden mis ik Ibiza al weer. De eerste keer in 1989 was indrukwekkend als jong broekie, maar als uitgaans- en muziekliefhebber was 2011 compleet ‘over the top’ en bevrijdend. Niet iedereen zal er kunnen aarden en ik was er na de vorige keren ook sceptisch over, maar als je je laat meedrijven in de maalstroom heb je een top vakantie! Volgens mij draagt de verdere internationalisering van partygangers daar flink aan bij.

Info
Belangrijkste clubs/avonden:
Pacha - PACHA, The best Club, from Ibiza island to The World
ma Swedish House Mafia; di Flowerpower; do F*** me I’m Famous; zo Cadenza Vagabundos;

Lio (club, restaurant, cabaret) LIO IBIZA

Amnesia - Amnesia Ibiza: the best global club
ma Cocoon Heroes; wo La Troya; za Matinée;

Privilege – Privilege Ibiza :: Home
ma Clublife by Tiësto; vr Supermartxé;

Space – Space Ibiza
di Carl Cox & friends; wo BE met o.a. Armin van Buuren;

Ushuaïa – Untitled Document
wo Swedish House Mafia;

DC-10 – Circo Loco at DC10 | Facebook
ma Circoloco; vr Pandemonium

Blue Marlin - Blue Marlin Ibiza
Verschillende events met o.a. Louis Vega, Jo Mills, Chuckie, enz.

Stranden/beachclubs
Talamanca
Playa d’en Bossa – Ushuaïa beachclub, Bora Bora, Sands, Nassau, Sirocco
Ses Salinas – Jockey Club, Malibu, Sa Trinxa
Cala des Jondal – Blue Marlin, Tropicana, Yemanja
Playa d’es Condolar – Macao
San Antonio stad – Café del Mar

Overigen
KM5 Lounge (bar, restaurant, gallery, lounge) KM5
The Place (cocktailbar) ..:: The Place Ibiza ::..
Sluiz (shopping) SLUIZ - Creative shopping in Ibiza
Sa Punta (bar, restaurant) Sa Punta Ibiza Restaurant : Ibiza Restaurant, Ibiza Weddings, Ibiza Events, Ibiza Bar
Lélephant (restaurant) www. laplageibiza.com

Infosites
IbizaSupport You're Island Guide
Ibiza Spotlight Holidays: hotels, beaches, clubbing, reviews and news
IBIZA - 2011 Holidays, clubs & everything else! - Love Ibiza 2011
Ibiza Voice :: Electronic Dance Music Magazine - News, Clubs, Dj, Party, Labels, Charts & Events - Ibiza & International :: Hype Lies & Gossip2011
IbizaGevoel - website over Ibiza | Ibiza tips - nieuws - foto's | Ibiza 2011

Zie Welcome | Afrojack voor data waar Afrojack optreedt.
David Guetta en Afrojack treden tijdens het ADE op 21 oktober in The Sand aan om de F*** me I’m Famous avond in Pacha over te doen.


txt en imgs: Frank van den Bold
Party Tips