Reviews + Partyreports
Welcome to the Family: Studio 80 stond op springen

Welcome to the Family: Studio 80 stond op springen

15 februari 2010 Als je denkt dat er alleen maar panden trillen op plekken waar gewerkt wordt aan de Noord-Zuidlijn, dan heb je het mis. De Amsterdamse club Studio 80 was namelijk tjokvol deze tweede vrijdag in februari. Het nieuw opgezette feest Welcome To the Family leverde een enorm beweeglijke dansvloer op, waardoor de club zowaar op springen stond.

Het Amsterdamse boekingskantoor We Are E is een serie feesten begonnen onder de noemer Welcome To The Family. Er werd, voordat ze met de reeks van start gingen, toestemming gevraagd bij de jongens van ID&T of de naam Welcome To The Family mocht worden gebruikt. De naam van het feest doet namelijk in eerste instantie denken aan Welcome To the Future, nietwaar? Welcome To the Future (ID&T) bestaat al meer dan 16 jaar, met Gert van Veen (Quazar) als stuwende kracht. Welcome To The Future betrok area’s op Dance Valley en Rockit Open Air. Sinds 2007 is Welcome to The Future een op zichzelf staand -doelbewust kleinschalig- technofestival. Daarnaast organiseert Welcome to The Future feesten in Studio 80, voornamelijk minimal georiënteerd. Om die reden toch wel de moeite waard om even na te gaan of er een link is tussen de ‘Family’ en ‘Future’ feesten.

Wat blijkt, is dat Welcome to The Family geen direct verband heeft met Welcome To The Future. De minimal techno sound die wordt gedraaid, komt overeen met Welcome To The Future, maar verder is geen sprake van samenwerking. Het is een nieuw concept dat op verschillende locaties zal plaatsvinden. Op deze eerste avond in Studio 80 stonden André Galluzzi, Joey Daniel, Johanna Mercker en Olivier Weiter op het programma.

Voor de ingang van de club stond op deze koude winteravond een flinke rij mensen te wachten. Zelfs bij de garderobe bleek dat je niet direct aan de beurt was. De dansvloer was propvol, er was bijna geen doorkomen aan. Het regelen van een paar drankjes bij de bar ging ook niet zo vlot. Vanaf de positie bij de bar had je totaal geen zicht op de dj-booth, mede doordat er podiumblokken in het midden van de -weinig verlichte- dansvloer stonden geparkeerd, waarop mensen stonden te dansen. Toch maar even door de menigte heen gewrongen om een glimp op te kunnen vangen van André Galluzzi.

André is een uit Berlijn afkomstige dj-producer die ook een plaats inneemt in het welbekende Cocoon (Sven Väth) concept. Joey Daniel (300MPH, Catwalk) had vóór André tot een uurtje of één gedraaid. Galluzzi stond al achter de knoppen. Hij draaide met vinyl en hij maakte subtiele overgangen. Het was, wellicht vanwege de drukte, een beweeglijke booth en er sprong een paar keer een plaat (lees: naald) over. Maar hij herpakte zich goed. Hij draaide geen harde, stevige techno, of trippie à la Cocoon, maar een pure minimal techno sound. Omdat Studio 80 geen enorm grote zalen heeft, paste dit goed in het concept van de avond. De basis van zijn set had een ondertoon van rollende bassen die je als een trein meevoerden. De platen sloten qua stijl goed op elkaar aan. André Galluzzi stond in deze zaal voor de rest van de avond gepland, voor een lange, diepe set.
In de andere zaal bevond zich eveneens een energiek publiek. Dansen leek het enige dat telde. Hier werd iets afwisselender gedraaid, de platenkeuze had, naast minimal, iets meer weg van techhouse. Olivier Weiter zette een melodieuze set neer. Een oude bekende houseplaat ‘Need to be with someone’ van DJ V. kwam voorbij. Prima plaat, al klonk dit een beetje als een verrassing in de set. Toch werd dit ‘house tussendoortje’ wel gewaardeerd door de gezellige menigte. Rond 4 uur kroop Joey Daniel de booth nog even in, naast Olivier. Ook hij bracht de boel goed op gang met zijn warme, minimal technogeluid.

Dit feest trok erg veel bezoekers. Een crowd bestaande uit groepjes toeristen uit binnen- en buitenland, studenten en locals. Fris, goed gekleed en enthousiast! De hele avond heeft iedereen non-stop gedanst..hierom -en ook vanwege de naam Welcome To The Family- zullen we deze party niet zo snel meer vergeten.

txt & imgs Wieteke van Bladel
imgs (van boven naar beneden) = André Galluzzi, Olivier Weiter, Joey Daniel
Party Tips