Reviews + Partyreports
Xplode: Bomvol potentie

Xplode: Bomvol potentie

17 augustus 2010 Het gebeurd niet vaak, maar afgelopen zaterdag was Leeuwarden dé place to be. Voor de 2e keer vond het paradepaardje van SQ8 plaats: Xplode: The Dark Dominion. Met recreatiegebied De Groene Ster als locatie en prachtig weer is het grootste outdoor feestje van het noorden een groot succes geworden.

Grote dromen
Na de goed verlopen eerste editie in 2009 is SQ8 groter gaan dromen. In plaats van alleen een mainstage telt het festival nu drie podia: de mainstage, waar bekende artiesten als Nosferatu en Headhunterz te vinden zijn; een ‘House the ‘90s stage’ waar Gizmo, Uzi e.a. oldstyle beats de lucht in pompen; en, last but not least, een tent voor lokaal talent zoals Thrillseekers, Vavaculo en Hazes.

Dansvloer
Bij binnenkomst valt meteen op dat SQ8 geleerd heeft van de modderboel vorig jaar. Toen stond de mainstage namelijk in het water en bestond de dansvloer voor een groot gedeelte uit zand. Dit danst dus niet lekker. Vooral niet in combinatie met regen. Rechts staat een kleine gekleurde tent waar al vroeg zware beats te horen zijn. Links van de mainstage klinken de vrolijke ravedeuntjes uit de jaren ’90.

Graffiti-artwork
Het zonnetje schijnt en Silver Nikan dreunt op de main. Hoewel het festival al een uurtje of twee aande gang is, staat er niet bepaald veel publiek op het grote grasveld. Het kenmerkende ‘kasteel’ decor van Xplode is versierd met prachtig graffiti-artwork. In de kleurrijke tent van ‘Kingdom Core’ is het naar verhouding al wat drukker. MC Out of Control, een veel bejubelde jonge MC, staat wat verlegen met de mic in zijn hand. Maar zodra hij z’n mond opendoet, wordt duidelijk waarom deze kerel zo veelbelovend is. Wát een stemgeluid! Ook qua timing zit het wel goed, al is hij wel een beetje stil.

Vinyl branden
Aan de andere kant van de mainstage staat Ravers Realm, oftewel ‘House the ‘90s’. Ook hier is het niet bepaald druk. Terwijl Da Pauli & Penoze meters vinyl verbranden, staat een enkeling te hakken op de verder lege dansvloer. Wat absoluut jammer is, aangezien de heren de jaren ’90 absoluut lekker laten klinken.

Gezelligheid
Waar er vorig jaar nog wel opstootjes te vinden waren, zijn deze nu gelukkig afwezig. De sfeer is heerlijk en iedereen geniet van de zon en de muziek. In alles doet het denken aan afgelopen editie van Dominator, met het verschil dat hier een veel informeler sfeertje hangt. Iedereen lijkt elkaar te kennen, en dat geeft toch een fijn gevoel van gezelligheid.

Ravers Realm
Terwijl de zon steeds lager zakt, staat de dansvloer nog steeds maar halfvol. Dat verandert als de Headhunterz acte de precense geven. De bekende hitjes vliegen voorbij, en the people love it. Maar na Silver Nikan en Chain Reaction begint de nustyle nu toch te vervelen, hoewel Chain Reaction zijn setje wel iets extra’s meegaf waardoor het wat harder klonk allemaal. Terwijl het publiek langzaam maar zeker richting de mainstage trekt, is het eigenlijk veel gezelliger bij Ravers Realm. Met Uzi achter de wheels of steel en ‘His Royal Badness’ MC Da Mouth Of Madness is het een feestje voor de grootste mafkezen en de Cambuur-fans.

"LEEUWARDUH!"
Dan is het donker, en is het tijd voor hardcore op de mainstage. Nosferatu geeft een lekkere set weg, en het publiek is nu eindelijk los. Ook Shadowsland Terrorists knallen hard en vooral rauw. En de Godfather Paul Elstak laat even zien waarom hij nu eigenlijk de Godfather is. Nog steeds zijn er veel lege plekken, maar dat kan de pret niet drukken. Da Mouth Of Madness hoeft geen moeite te doen om respons te krijgen, een eenvoudig “LEEUWARDUH LEEUWARDUH LEEUWARDUUHUH” volstaat. Trots als een koning staat hij dan ook vanaf de stage toe te kijken.

Al met al is SQ8 erg goed bezig. Ze hebben van vorig jaar geleerd, en hebben de ballen uit te breiden. Geef ze nog een paar jaar, en dan staat er een festival van formaat.

txt & imgs Erin Gabriël
Party Tips